Werk in goede handen (BIGA)

Gepubliceerd op: 27-9-2018

Op donderdag 13 september werd door de Reünie Vereniging Marechaussee Contact (RvMC) van SMC alweer de derde bijeenkomst van het jaar 2018 georganiseerd. Een klein maar select gezelschap nam de moeite naar Zeist te komen voor een bezoek aan de Biga Groep. Daar worden onder andere alle KPU-goederen die door Defensiepersoneel worden ingeleverd, gesorteerd voor hergebruik of verwerkt tot grondstoffen voor andere producten. Een interessant bezoek!

BIGA 1 sep18

Vanaf 10.00 uur werden de belangstellenden ontvangen met koffie/thee en heerlijk gebak. Na het welkomstwoord en een toelichting op het programma door voorzitter RvMC, Gerrit Reloe, volgde onder het thema ‘Een slimme aanpak levert meer op dan alleen geld’ een zeer uitvoerige presentatie door luitenant-kolonel Rob van Arnhem, categoriemanager bedrijfskleding Rijk. Hieronder een korte samenvatting.

Nadat er bij Defensie jarenlang een inzamelsysteem ‘Retour Logistiek’ in Woerden  bestond, wordt afgekeurde bedrijfskleding, om veiligheidsrisico’s te verminderen, nu in samenwerking met Rijksoverheden hergebruikt als grondstof en krijgt een nieuwe hoogwaardige bestemming.  

Rob koopt voor de hele Rijksoverheid ook bedrijfskleding in. Hij telt 60 duizend klanten bij Defensie, goed voor een jaarlijkse omzet van 30 miljoen euro. Maar hij schaft ook nog eens voor 20 miljoen uniformen aan voor boswachters en douaneambtenaren, toga’s voor rechters, bodes in de Tweede Kamer, gevangenisbewaarders en natuurlijk ook marechaussees.  

BIGA  2 sep18 BIGA  3 sep18

 

Uit veiligheidsoverwegingen wil de overheid niet dat kwaadwillenden in bezit komen van uniformen en uitrustingsstukken. Van uniformen worden nu vezels gemaakt, die als nieuwe grondstof dienen voor allerlei producten. Daar is een goede markt voor omdat bedrijven gingen inzien dat Defensie goede grondstoffen in kleding verwerkt. Er volgde een explosie van nieuwe toepassingen. 

Bij de Biga Groep in Zeist sorteren medewerkers van deze sociale werkplaats de retourgoederen.  Goederen die nog goed zijn keren terug naar KPU en worden opnieuw verstrekt. Er gaat niets naar de dump! 

Na de presentatie door Van Arnhem werd de lunch genuttigd en vond daarna een rondleiding door het bedrijf plaats op de Defensieafdeling waar alle goederen van Defensie, maar ook van politie en brandweer worden ontvangen en verwerkt. Waargenomen werd dat de medewerkers van het bedrijf serieus en gemotiveerd met hun werk omgaan. Gesteld kan worden dat het werk bij hen in goede handen is!

Na de rondleiding werd het programma tijdens een gezellig samenzijn afgesloten en ging iedereen met een goed gevoel en beslist een ervaring rijker huiswaarts. Er kan worden teruggezien op een geslaagde dag!

In het oktobernummer van Marechaussee Contact volgt een artikel over het  bezoek aan de Biga Groep waarin ook wat zal worden verteld over de structuur en organisatie van het bedrijf. 

Kijk hier voor een foto-impressie van deze dag. Foto's Frans Meijer.

Jan Gaasbeek/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief