Toespraak Voorzitter SMC 14 oktober 2010

Gepubliceerd op: 14-10-2010

Hieronder wordt de toespraak weergegeven die de Voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact gaf ter gelegenheid van de 49e Reünie van de Stichting in partycentrum "de Molen" in Harskamp op 14 oktober 2010. Deze reünie werd door ruim 350 begunstigers bijgewoond.

 

Dames en heren, SMC-vrienden en vriendinnen,

Mede namens de overige leden van het bestuur heet ik u allen van harte welkom. Een speciaal woord van welkom aan de oud-bestuursleden, de standhouders en de re-enactmentgroep Parate Marechaussee en onze oudste deelnemer de heer Jan Wakker (geboortejaar 1918).
 
Helaas moet ik de Commandant van het Wapen verontschuldigen, dringende zaken noopten hem in het Haagse te blijven. Luitenant-generaal Van Putten heeft mij wel gevraagd u namens hem te groeten, hij wenst ons een zeer geslaagde bijeenkomst toe.

Fijn dat we ook dit jaar weer met zo velen aanwezig zijn. Tegelijkertijd missen we ook enkele trouwe bezoekers omdat zij door ziekte niet kunnen komen. Ook zijn ons in het laatste jaar veel collegae en vrienden ontvallen. Ik verzoek u hen staande te herdenken. Op dit moment zal in Apeldoorn door de heren Kreling en Tegel namens de SMC een krans bij ons monument voor de ingang van de KW III-kazerne worden gelegd. Ik verzoek u nu met mij een minuut stilte in acht te nemen.

Positie van ons Wapen
Op dit moment is de Kabinetsformatie net afgerond. Recent is bekend geworden wat de plannen voor de KMar zijn. In eerste instantie was er in april 2010 in het door een commissie opgestelde concept-verkiezingsprogramma van de VVD (“Orde op zaken”) sprake van het samenvoegen van de KMar met de politie (deels citeren uit onderstaande tekst uit dat programma):

Het partijcongres van de VVD ging echter met dit standpunt niet akkoord. De KMar zou niet moeten worden samengevoegd met de politie, de tekst van het verkiezingsprogramma werd aangepast.

U hebt allen inmiddels kennis kunnen nemen van het regeer- en gedoogakkoord. Voor ons Wapen lijkt er op organisatorisch gebied niet zo veel te veranderen. Wij houden een aparte positie naast de nieuw te vormen nationale politie. Er wordt niet getornd aan ons huidige takenpakket, er is zelfs sprake van een intensivering binnen dit takenpakket. Daarmee wordt recht gedaan aan de wijze waarop wij ons in het (recente) verleden voor onze samenleving en voor de internationale samenleving hebben ingezet. Telkens weer hebben we met elkaar laten zien dat de Regering op ons kan bouwen, ook in moeilijke en gevaarvolle omstandigheden, zowel in eigen land als in den vreemde. Die inzet van een ieder in de achter ons liggende periode heeft zeker bijgedragen aan de besluitvorming van onze politici bij het opstellen van de eerdergenoemde akkoorden.  Ik vind dat we daar met z’n allen trots op mogen zijn!

Toestand museum
Er zal op termijn zeker een Nationaal Militair Historisch Museum te Soesterberg komen. Voor met name het Legermuseum en het Luchtmachtmuseum is dringend nieuwe huisvesting nodig. Het marechausseemuseum / ons museum blijft gelukkig te Buren. Met defensie wordt binnen ambtelijke werkgroepen nog steeds gesproken over de wijze waarop ons museum al dan niet ingebed kan of moet worden binnen dit Nationaal Militair Historisch Museum en/of in de Stichting waarin dit museum wordt ondergebracht. De gesprekspartners van het departement houden daarbij – mede vanwege de in het verleden en ook nu nog door defensie aan het museum gegeven steun - niet altijd rekening met het feit dat ons museum al sinds 7 december 1937 (dus al meer dan 70 jaar) in een particuliere Stichting is ondergebracht en dat het bestuur van deze Stichting zich volgens de bepalingen van onze wetgeving aan de Statuten moet houden (en daar ook door belanghebbenden – zoals donateurs van goederen - via de rechter op kan worden aangesproken). Ook houdt men er niet altijd rekening mee dat de Stichting Van Houten al sinds 1953 financiële steun verleent aan het museum en dat deze Stichting in de achter ons liggende jaren ook de aanschaf van goederen heeft mogelijk gemaakt.  Tenslotte houdt men ook niet altijd rekening met de steun die al meer dan 50 jaar door de Stichting Vrienden van het Museum wordt geleverd. Vanaf deze plaats wil ik het bestuur van de Stichting Museum der Koninklijke Marechaussee heel veel sterkte en wijsheid bij deze onderhandelingen toewensen.

Ondanks de steeds maar weer terugkerende discussie over de inbedding van ons museum kan gelukkig worden gesteld dat het nog steeds goed gaat met ons museum. Vorig jaar telde het museum ruim 17.000 bezoekers, dit jaar zal dit aantal zeker worden overschreden. Ook op professioneel gebied gaat het steeds beter met het museum.  Het Marechausseemuseum mag zich sinds 7 december 2005 Geregistreerd Museum noemen. In dit museumregister worden alleen musea opgenomen wanneer aan de gestelde basiseisen (op beleid- en collectieniveau) is voldaan. Zo ligt er een beleidsplan en is er voldoende interne deskundigheid om de museale taken naar behoren te vervullen. M.b.t. de collectie is er een afgeronde basisregistratie die voldoet aan de minimumeisen van een collectieregistratiesysteem en wordt er op adequate wijze zorggedragen voor het behoud van de collectie. Bij inspecties blijkt ons museum keer op keer aan de door deze landelijke museumorganisatie gestelde eisen te voldoen en wordt de certificering steeds weer verlengd. We mogen met elkaar zeker trots zijn op ons museum.

Wij kunnen als Stichting weer terugzien op een goed jaar. De door de reüniecommissie georganiseerde evenementen zijn goed bezocht en ook de nog komende evenementen zijn al vrijwel volgeboekt. Vanaf deze plaats wil ik de reüniecommissie hartelijk danken voor hun werkzaamheden. Een applaus is zeker op zijn plaats.

Het aantal begunstigers is in het achter ons liggende jaar iets gedaald, de teller staat nu net onder het getal 3500. Gelukkig weten nu wel – zij het spaarzaam – jongeren de weg naar de SMC te vinden. Het bestuur doet er alles aan om het aantal begunstigers weer boven de 3500 laten komen. Uw hulp wordt daarbij zeker op prijs gesteld! Samen vormen we gelukkig nog immer een hechte en substantiële kring van vrienden in en om ons Wapen.

De website lijkt iedere maand wel meer bezoekers te krijgen, een ideaal medium om snel informatie over ons Wapen en de SMC te verstrekken, vanaf deze plaats wil ik de webmaster Roel Bouwman speciaal voor zijn inzet bedanken. Hij ziet kans om ook in het buitenland het nieuws te volgen en voor zover relevant op de site te publiceren. Hulde!

Ook ons blad Marechaussee Contact blijkt in de behoefte te voorzien, regelmatig krijgt de redactie complimenten voor de wijze waarop zij invulling geven aan het aandacht besteden aan de diverse groeperingen binnen onze stichting. Ook de redactie wil ik bij deze danken voor hun inzet!

Tenslotte wil ik de andere bestuursleden en hun medewerkers danken voor de ook weer in het achter ons liggende jaar getoonde inzet. Veel werk is op allerlei gebied verzet. Het is een voorrecht om met dit team te mogen werken!

Ik wens u allen een zeer aangename dag toe.

 

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief