Marechaussee betrapte in 2019 ruim 900 illegalen in vrachtwagens en containers

Gepubliceerd op: 23-1-2020

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 910 inklimmers betrapt, migranten die als verstekeling in een vrachtwagen of container de oversteek naar Groot-Brittannië proberen te maken. Dat zijn er vijftig meer dan in 2018, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het aantal inklimmers dat de marechaussee aantrof is daarmee terug op het niveau van 2017. Het jaar daarvoor waren het er nog 1280. De meeste inklimmers zijn Albanezen of Afghanen. De Zeehavenpolitie heeft voor het eerst cijfers over het aantal inklimmers gepubliceerd. Die dienst turfde er vorig jaar 570. Volgens een woordvoerder van het ministerie valt niet uit te sluiten dat er overlap is met de aantallen die de marechaussee noemt.

De transportbranche zegt veel last te hebben van mensen die verstopt in trucks illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Transportondernemers lopen erdoor schade op aan vrachtwagens, zoals kapot gesneden dekzeilen en geforceerde deuren, schade aan lading en schade door vertraging van het transport, meldt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De organisatie wil dat er wordt geïnvesteerd in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen, met slimme camera’s die altijd worden gemonitord. Ook wil TLN voortdurend worden geïnformeerd over risicovolle locaties en trends en ontwikkelingen. “Daar schort het nu aan.”  De vrees is dat het aantal inklimmers gaat toenemen als het Verenigd Koninkrijk eind deze maand de Europese Unie verlaat.

Bron: diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief