Marechaussee stuit op pseudo zeelieden in Dordts havengebied

Gepubliceerd op: 17-2-2020

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week in een onderzoek naar een zeeschip vier mannen aangetroffen die zich onrechtmatig in Nederland bevonden. Marechaussees controleerden afgelopen week het schip tijdens een maritieme controle in een dok in Hardinxveld-Giessendam. De mannen, van Filipijnse afkomst waren als zeelieden aangemonsterd, maar werden vermoedelijk ingezet om verbouwingswerkzaamheden te verrichten aan boord van het zogenaamd ‘dood’ schip. Hierdoor zou sprake zijn van een schijnbemanningsconstructie.

Van het betreffende schip was geen scheepsnaam of andere identificatie zichtbaar. Marechaussees zagen dat op het schip geen mogelijkheid was voor bemanning om aan boord te kunnen verblijven. Niet-Europese zeelieden mogen niet werken aan boord van een Nederlands schip als zij daar geen hoofdverblijf hebben. De vier bemanningsleden verbleven op een vakantiepark vanwege de onleefbare omstandigheden aan boord. Na verder onderzoek bleek ook dat het schip de komende maanden niet zou gaan varen.

Nadat het visum van de vier mannen was geannuleerd wegens onjuist gebruik, hebben de mannen een terugkeerbesluit gekregen en zijn ze terug naar de Filipijnen gereisd. De gezagvoerder en reder hebben mogelijk diverse overtredingen gepleegd uit de Wet Zeevarenden en het Maritiem Arbeidsverdrag. De Koninklijke Marechaussee zal haar rapportages delen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).

Bron: KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief