Hoe handel je in het heetst van de strijd?

Gepubliceerd op: 28-2-2020

Hoe handel je als marechaussee in het heetst van de strijd? Als er levens op het spel staan of chaos overheerst. In deze rubriek vertellen collega’s over zo’n moment tijdens de dienst. Een moment waarbij het er echt op aankomt.  

Het is de grootste diamantroof in de Nederlandse geschiedenis. 25 februari 2005 staan 2 KLM-medewerkers op het punt om 80 kilo edelstenen in een vliegtuigje te laden op Schiphol. Totdat er een KLM-busje stopt met daarin 2 gewapende mannen. Ze stelen de waardetransportauto met daarin de diamanten, goed voor een duizelingwekkende waarde van ruim 64 miljoen euro, op een van de best beschermde locaties in het land.

De waardetransportauto wordt kort na het misdrijf teruggevonden in Hoofddorp met daarin een deel van de buit. Ongeveer 38 miljoen euro aan stenen is nog altijd spoorloos. Het klinkt als een filmische misdaadklassieker, maar het is de realiteit waar adjudant Richard van Schaik van de KMar in belandt. Vanaf de eerste dag is hij onderdeel van het rechercheteam. Een verhaal over vasthoudendheid en ‘fingerspitzengefühl’.

Lees meer in het KMar Magazine van deze week.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief