Marechaussee pakt verdachten op van grootschalige oplichting met mondkapjes

Gepubliceerd op: 8-4-2020

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteren een 49-jarige man uit Purmerend aangehouden voor oplichting van een Britse man bij de verkoop van mondkapjes. De Brit wilde voor 8 miljoen euro aan mondkapjes kopen en heeft hiervoor een aanbetaling van 850.000 euro gedaan. Daarna liet de verkoper niks meer van zich horen.

Hierop deed de man in februari 2020 aangifte bij de Marechaussee op Schiphol. Het rechercheteam startte vervolgens een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM). Tijdens het onderzoek kwamen verdachten uit Purmerend en Antwerpen (België) in beeld.

Marechaussee en OM hebben nauw samengewerkt met de opsporingsinstanties in België en het Belgische Ministère public - Openbaar Ministerie. Die onderzoeksresultaten hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte in Purmerend. Op hetzelfde moment heeft de Belgische politie een 42-jarige verdachte aangehouden in Antwerpen.

Tijdens de actie in Purmerend zijn onder meer digitale en financiële rechercheurs, de ondersteuningsgroep en het arrestatieteam van de Marechaussee ingezet. Bij doorzoekingen van de woningen en bedrijfspanden van de verdachten in Purmerend en Antwerpen zijn diverse gegevensdragers en goederen aangetroffen, die verder onderzocht worden.

De verdachten zitten vast voor verder onderzoek door de Marechaussee. De verdachte uit België is daarvoor overgebracht naar Nederland.

Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Bron: KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief