Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Busje botst tegen geparkeerde auto's bij Oranjekazerne in Arnhem

Een wit busje is maandagmiddag in botsing gekomen met twee stilstaande auto's op de parkeerplaats van de Oranjekazerne in Arnhem. Minstens één persoon is nagekeken door ambulancepersoneel.  Hoe de botsing op de parkeerplaats aan de Clement van Maasdijklaan ontstond, is niet duidelijk. Een ambulance kwam met spoed ter plaatse, samen met de Koninklijke Marechaussee. Over de ernst van de verwondingen, is niets bekend gemaakt. De voertuigen liepen veel schade op door de botsing. 

Bron: De Gelderlander

Lees verder... 18-2-2020

OM wil 5 jaar cel voor drugssmokkel op marineschip

Een 23-jarige ontslagen militair moet vijf jaar celstraf krijgen voor de mislukte smokkel van 22 kilo cocaïne van Curaçao naar Nederland op marineschip Zr. Ms. Johan de Witt. Dat heeft de officier van justitie maandag geëist voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Verdachte Daniël P. uit Haarlem werd 24 september 2019 in Curaçao aangehouden toen hij het marineschip op liep met 11 kilo drugs in zijn rugzak. Het schip werd meteen doorzocht op meer, maar er werd niks gevonden.

Nadat het enorme schip 24 oktober 2019 in Nederland was aangekomen, werd het nogmaals binnenstebuiten gekeerd. Met hulp van douanespecialisten werd nog eens 11 kilo gevonden, hangend in boodschappentassen tussen de wand van een toilet en de wand van het schip. De straatwaarde van 22 kilo cocaïne bedraagt ongeveer 1 miljoen euro volgens de aanklager.

Over de smokkelplannen kwamen vijf keer tips binnen bij de marechaussee, waarna een camera op de loopplank werd gericht en de Haarlemmer werd aangehouden. Door dezelfde tips vermoedde de marechaussee dat er aan boord meer drugs moesten zijn. Dat de militair dat pas toegaf nadat het 'drijvende flatgebouw’ opnieuw met veel moeite was doorzocht en zijn vingerafdrukken op een van de verstopte verpakkingen zat, vindt de aanklager strafverzwarend. Evenals dat P. een collega vergeefs vroeg om voor 6000 euro ook cocaïne aan boord te brengen.

De verdachte had nog vijf ongebruikte grote boodschappentassen in zijn hut. Aannames dat die bedoeld konden zijn voor meer, zijn uit den boze, benadrukte de advocaat. Ook vindt de raadsman de geëiste straf veel te hoog als naar vergelijkbare zaken wordt gekeken. De naam van de marine, die juist drugssmokkel bestrijdt in het Caribische gebied, is besmeurd, zo klaagde de Commandant der Zeestrijdkrachten na de vondst. Opvarende collega’s die net op de Bahama’s noodhulp hadden verleend na een storm, hadden een feestelijker welkom verdiend dan de doorzoeking.

De uitspraak volgt op 2 maart.

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees verder... 18-2-2020

Marechaussee stuit op pseudo zeelieden in Dordts havengebied

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week in een onderzoek naar een zeeschip vier mannen aangetroffen die zich onrechtmatig in Nederland bevonden. Marechaussees controleerden afgelopen week het schip tijdens een maritieme controle in een dok in Hardinxveld-Giessendam. De mannen, van Filipijnse afkomst waren als zeelieden aangemonsterd, maar werden vermoedelijk ingezet om verbouwingswerkzaamheden te verrichten aan boord van het zogenaamd ‘dood’ schip. Hierdoor zou sprake zijn van een schijnbemanningsconstructie.

Van het betreffende schip was geen scheepsnaam of andere identificatie zichtbaar. Marechaussees zagen dat op het schip geen mogelijkheid was voor bemanning om aan boord te kunnen verblijven. Niet-Europese zeelieden mogen niet werken aan boord van een Nederlands schip als zij daar geen hoofdverblijf hebben. De vier bemanningsleden verbleven op een vakantiepark vanwege de onleefbare omstandigheden aan boord. Na verder onderzoek bleek ook dat het schip de komende maanden niet zou gaan varen.

Nadat het visum van de vier mannen was geannuleerd wegens onjuist gebruik, hebben de mannen een terugkeerbesluit gekregen en zijn ze terug naar de Filipijnen gereisd. De gezagvoerder en reder hebben mogelijk diverse overtredingen gepleegd uit de Wet Zeevarenden en het Maritiem Arbeidsverdrag. De Koninklijke Marechaussee zal haar rapportages delen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).

Bron: KMar

Lees verder... 17-2-2020

Man aangehouden na auto-ongeluk in Santpoort-Noord

Een auto heeft op zaterdagavond op de Valckenhoeflaan in Santpoort-Noord een lantaarnpaal uit de grond gereden. In de nasleep van het ongeluk is een man aangehouden. Nadat de bestuurder de lichtmast had geramd, ramde hij nog een boom voordat de auto tot stilstand kwam op het voetpad langs de Valckenhoeflaan. Toen de politie aankwam, troffen zij drie personen aan in de auto, maar niemand achter het stuur. De inzittenden zeiden dat de bestuurder ervandoor was gegaan. Een man die in de auto zat, kon zich niet legitimeren en kreeg daarvoor een bekeuring. Vervolgens werd hij opstandig, en dus moest er een eenheid van de Koninklijke Marechaussee assistentie verlenen. Na ruim een uur, waarin de man constant problemen bleef maken en verhaal wilde halen bij de agent die de bon had uitgeschreven, vonden de politie en de Marechausse het genoeg. De man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau in Haarlem.

Bron: Noord Hollands Dagblad

Lees verder... 16-2-2020

Zweed (53) bij Venlo gearresteerd wegens mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 53-jarige man uit Zweden bij Venlo aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij vervoerde in zijn auto vier Afghaanse mannen. De man was vanuit Duitsland Nederland binnengereden. Hij werd bij een grenscontrole aangehouden door de marechaussee. De bestuurder toonde een Zweeds paspoort, terwijl de andere inzittenden geen geldige identiteitspapieren bij zich hadden. De bestuurder is gearresteerd als verdachte van mensensmokkel en zit vast. De Afghanen, 19 tot 48 jaar oud, gaan het vreemdelingentraject in.

Bron: De Limburger

Lees verder... 14-2-2020

Twee in België gezochte mannen opgepakt op vliegveld Beek

 Een 42-jarige Brunssumer en een 26-jarige man uit Schiedam, die allebei in België werden gezocht wegens drugshandel, zijn op Maastricht Aachen Airport opgepakt. Via informatie uit het Passenger Information systeem kwam de marechaussee eerst de Schiedammer op het spoor. Hij zat op dat moment op een vlucht vanuit Malta. Eenmaal geland in Beek werd hij meteen in de boeien geslagen. Later die avond heeft de marechaussee ook nog een 42-jarige man uit Brunssum aangehouden. Voor zover bekend hebben de twee niets met elkaar te maken. De twee mannen zijn op basis van een Europees aanhoudingsbevel opgepakt. Ze werden gezocht wegens drugshandel. Beide mannen zijn overgedragen aan de Belgische autoriteiten, zo schrijft de marechaussee op Facebook.

Bron: 1 Limburg

Lees verder... 14-2-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. De SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert de SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.