Stress op Schiphol door dreigende staking

Gepubliceerd op: 11-7-2025

Stress op Schiphol door dreigende staking, uitgeput personeel en bommeldingen: hier moet je rekening mee houden op luchthaven

SCHIPHOL- De stakingsdreiging, dichte snelwegen, reizigers die voor de lol een valse bommelding doen en een krappe bezetting bij de grenscontroles zorgen voor stress richting de start van de zomervakantie op Schiphol. Waar moet je rekening mee houden?

Komende vrijdag is de eerste dag van de verwachte piekdrukte, waarbij zo’n 80.000 reizigers vertrekken vanaf de nationale luchthaven. In totaal verwacht Schiphol deze zomer zo’n 7 procent meer passagiers te begroeten dan vorig jaar. Liefst 13 miljoen reizigers zetten voet op de bodem van Schiphol. Voor een groot deel van hen begint de vakantie hier, maar ze doen er goed aan de tijd te nemen.

Niet in de minste plaats vanwege het traject vóór de luchthaven. Door de werkzaamheden aan de Ring A10 bij Amsterdam-Zuid en -Oost loopt het nu al vaak vast op de A4. Vanaf vrijdagavond wordt echter aan de cruciale A4 zelf gewerkt. Rijkswaterstaat waarschuwde maandag in De Telegraaf dat mensen die met de auto naar Schiphol komen, moeten rekenen op een uur extra reistijd.

,,Pak de trein’’, is de oproep. Ook de gemeente Haarlemmermeer sluit zich daarbij aan. ,,We zien dat het druk is op de weg’’, zegt burgemeester Marianne Schuurmans. ,,Gebruik het openbaar vervoer en plan je reis goed. En uiteraard monitoren wij, Schiphol en de Koninklijke Marechaussee de drukte, in verband met de veiligheid.’

Burgemeester Schuurmans hamert er bovendien op dat mensen vooral geen grapjes moeten uithalen op de luchthaven. ,,Er zijn mensen die voor de grap roepen dat ze een bom bij zich hebben. Vanuit een weddenschap of omdat ze een biertje te veel op hebben.’’

Boete of gevangenisstraf valse bommelding
Sterker nog, het gebeurt vrijwel dagelijks. ,,Een valse bommelding kan leiden tot een boete van 25.750 euro of zelfs een gevangenisstraf van vier jaar. Dat is niet voor niets: het vliegverkeer kan hiermee ernstig worden verstoord. Het kan zelfs zijn dat de luchthaven dicht gaat en dat er paniek ontstaat”, waarschuwt de burgemeester.

Maar ook op de luchthaven zelf lopen niet alle processen soepel. Zo zit er zand tussen de radertjes bij KLM, waar de operatie piept en kraakt. Deze zomer vervoert KLM 6,4 miljoen passagiers, waarbij de weekenden in juli het drukst zijn. ,,We zien al minder annuleringen, dus het gaat de goede kant op”, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Een deel van de vloot is echter door panne en een pilotentekort niet inzetbaar. Volgens KLM is het goed om twee uur van te voren op Schiphol te zijn voor een Europese vlucht en drie uur voor een verre vlucht.
Bovendien blijft er de dreiging van een staking bij de grootste maatschappij op Schiphol. Vorige week verbood de rechter een staking bij KLM die woensdag plaats had moeten vinden. Maar de onrust broeit verder, dus er is vrees voor een wilde staking. „Het KLM-personeel op Schiphol loopt op zijn tandvlees. Men is overbelast, ook door de voortdurende vlootproblemen bij KLM” zegt een KLM’er op het platform.

KLM-toestellen met panne
De luchtvaartmaatschappij stelt dat er afgelopen weekend 330.000 reizigers zijn vervoerd. „Het is druk, maar we hebben ons goed voorbereid. Van onrust is geen sprake.”

KLM kan niet zeggen hoeveel toestellen er aan de grond staan door technische problemen. „We volgen een strikt onderhoudsprogramma”, meldt een woordvoerder. Schiphol zegt ervan uit te gaan dat de vakbonden donderdag in gesprek gaan met KLM, zonder consequenties voor het luchtverkeer.
Reizigers halen vaak hun overstap niet als ze van buiten de EU doorvliegen naar elders in Europa. De afgelopen weken stonden op sommige momenten lange rijen voor de grenscontrole.  „Die reizigers hebben soms maar dertig minuten om bij de andere gate te komen. Dat is veel te kort als maar twee man op die grenscontrole zitten. Het zouden vijf of zes moeten zijn om dit in vijf minuten af te wikkelen.”
Sinds de horrorzomer van 2022, toen honderdduizenden reizigers hun vlucht misten door personeelstekorten, wordt het beschikbare Kmar-personeel op drukke dagen vooral op het vertrekkend verkeer uit Nederland gezet. Dan kan er toe leiden dat er minder capaciteit is bij de overstappers.

Toch denkt de Marechaussee ’voldoende’ mensen te hebben, ook ondanks de grenscontroles waar het demissionaire kabinet op inzette. ,,We hebben altijd extra mensen in de zomer. Maar het wordt druk natuurlijk. Dagelijks passeren 95.000 mensen bij ons tot aan 31 augustus”, aldus een woordvoerder. Dat betekent dat er inderdaad wel eens even rijen zullen staan. ,,Maar we maken ons geen zorgen over de zomer.’’
Schiphol zelf promoot voor het begin van de zomervakantie de reisinformatie via WhatsApp. Mensen die zich aanmelden, krijgen bijvoorbeeld gatewijzigingen door op het sociale medium.

Verder raadt de luchthaven mensen aan om hun spullen slim in te pakken, een tijdslot voor de security te boeken, online in te checken en op tijd te komen. Reizigers die vliegen met KLM, Transavia of TUI kunnen op parkeerplaats P3 de koffers afgeven en inchecken.
Een laatste onvoorspelbare boosdoener kan de wind nog zijn. Vorige week telde EU Claim 133 annuleringen, onder meer omdat de capaciteit van Schiphol op 2 juli was verlaagd in verband met de harde noord-westenwind.

De Buitenveldertbaan ligt er de hele zomer uit voor onderhoud, waardoor deze ’storm-baan’ niet beschikbaar is. Andere landingsbanen kunnen bij deze windrichting minder verkeer hebben.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief