Stichting Marechaussee Contact - Actueel

‘Ik vroeg me echt af hoe dat ooit gepast heeft’

Hoe handel je als marechaussee in het heetst van de strijd? Als er levens op het spel staan of de chaos overheerst. In deze rubriek vertellen collega’s over zo’n moment tijdens de dienst. Een moment waarbij het er echt op aankomt.

De media besteden er slechts een paar zinnen aan. Het nieuwsbericht is feitelijk en het zoveelste in een reeks. Het meldt de vondst van 21 Afghanen in een trailer in Hoek van Holland en de aanhouding van de Roemeense chauffeur. Wachtmeester Lennard Keus, net 2 maanden in dienst, draait de betreffende 12 mei 2019 een late dienst op de doorlaatpost. Hij blikt terug op de dag waarop een ogenschijnlijk rustige zondagavonddienst uitmondt in een gebeurtenis die hij nooit meer zal vergeten.

Lees meer in het KMar Magazine

Lees verder... 30-5-2020

Leijtens ontvouwt toekomstvisie

Hoe wordt de Koninklijke Marechaussee toekomstbestendig? De commandant van de KMar, luitenant-generaal Hans Leijtens, heeft onlangs de grote lijnen van zijn toekomstvisie voor de komende 3 tot 5 jaar gedeeld. Deze zogeheten Commander’s Intent heeft de toepasselijke naam Futureproof gekregen. CKMar heeft zijn plannen in enkele webinars op intranet uit de doeken gedaan en ook alle collega’s uitgenodigd om mee te praten over de uitwerking ervan. De eerste video is al door bijna 2.000 collega’s bekeken.

Volgens CKMar wordt het steeds lastiger om de toekomst te voorspellen. Want wie had bijvoorbeeld een half jaar geleden gedacht dat een groot deel van de wereld nu thuis blijft vanwege een virus? Behalve een steeds internationalere wereld heeft de KMar ook te maken met andere ontwikkelingen, zoals digitalisering en automatisering. Daarnaast is het belang van inlichtingen toegenomen, werkt de KMar steeds meer in netwerken, en is ook Defensie in beweging. Genoeg veranderingen om rekening mee te houden dus.

Lees meer in het KMar Magazine

Lees verder... 30-5-2020

Drugssmokkelaar gepakt met cocaïne verstopt in dubbele bodem reistas en bodylotion

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar een 31-jarige Nederlander die op Schiphol is aangehouden met cocaïne verstopt in een fles bodylotion en een dubbele bodem in een reistas. Hij wordt vandaag geleid voor de rechter-commissaris.

De man kwam uit Curaçao en werd gisteren na aankomst op Schiphol regulier gecontroleerd door de Douane. Uit die controle bleek dat hij in zijn handbagage een dubbele bodem had aangebracht waarin een witte substantie met vermoedelijke cocaïne werd aangetroffen. Hierop werd de man door douaniers aangehouden en overgedragen aan de Marechaussee. Uit verder onderzoek door rechercheurs van de Marechaussee bleek dat in zijn ruimbagage een fles bodylotion zat met een verborgen gedeelte met ook daarin cocaïne.

Verder onderzoek wordt uitgevoerd door rechercheurs van het team eerstelijns drugsbestrijding onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Bron: KMar

Lees verder... 29-5-2020

Ondertussen op Sint Maarten...

Hoe vergaat het de 20 marechaussees die eind april naar Sint Maarten zijn afgereisd om de lokale overheid bij te staan tijdens de COVID-19-crisis? Hoe beleefden ze de lockdown en hoe beïnvloedde deze maatregel hun dagelijkse doen en laten? “Pandemie of niet. Het werk aan de grens en op straat gaat gewoon door”, aldus wachtmeester-1 Patrick Spitse.

Sint Maarten krabbelt weer op, vertelt Spitse. “De afgelopen 2 weken deden zich geen nieuwe besmettingen voor. Langzaam komt het leven op het eiland weer op gang en dat is fijn voor de bevolking én voor ons. De totale lockdown was bepaald geen enerverende periode. Na het werk gold uiteraard ook voor ons dat we op de kamer van ons verblijf bleven. Hier zitten we samen met zo’n 100 mariniers. Ook zij kwamen naar Sint Maarten om de lokale bevolking en de overheid te ondersteunen. Met de mariniers hebben we een goede band. Geregeld ondersteunen zij onze surveillance, die we samen met de lokale politie uitvoeren. Zitten we met 2 man in de auto, dan rijdt er vaak een wagen van de mariniers mee. Dat geeft een veilig gevoel.”

Lees meer in het Kmar Magazine.

Lees verder... 29-5-2020

Marechaussee vindt 57.000 euro in auto bij Sittard

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteravond in Sittard twee mannen aangehouden die in hun auto 57.000 euro aan bankbiljetten verstopt hadden. De mannen, een 26-jarige Duitser en 31-jarige Albanees werden gecontroleerd tijdens een reguliere controle van de Marechaussee.

Omdat ze geen identiteitspapieren konden overhandigen werd een onderzoek in de auto uitgevoerd waarbij marechaussees op verschillende plaatsen tassen met geld vonden. Daarnaast werden meerdere gsm’s gevonden waaronder twee cryptotelefoons.

Omdat de mannen geen aannemelijke verklaring konden afgeven hoe ze aan het geld kwamen zijn ze aangehouden voor witwassen. De Marechaussee zal verder onderzoek doen naar het tweetal, het geld en telefoons zijn in beslag genomen.

Bron: Marechausseenieuws

Lees verder... 29-5-2020

Inklimmers verstoppen zich onder bodemplaat in kofferbak

De Koninklijke Marechaussee op Hoek van Holland heeft donderdagmiddag voorkomen dat 2 vreemdelingen illegaal de oversteek naar Engeland konden maken. Ze werden ontdekt onder een speciaal aangebrachte bodemplaat in de kofferbak. De 43-jarige chauffeur en 43-jarige bijrijder met de Tsjechische nationaliteit zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel en ID-fraude.

Tijdens de uitreiscontrole van de ferry naar Engeland controleerden Marechaussees een personenauto met Brits kenteken. Bij controle van de paspoorten van de inzittenden twijfelden de verbalisanten over de echtheid. Om illegale migratie op te sporen, is het voertuig verder doorzocht. In de kofferbak viel op dat de bodemplaat niet origineel was. Bij het optillen zagen Marechaussees een vrouw liggen. Onder de stoelen op de achterbank kwam vervolgens nog een man vandaan gekropen.

De vreemdelingen hebben vermoedelijk de Iraakse nationaliteit en gaan het vreemdelingentraject in. De 43-jarige bijrijder reisde op een look-a-like paspoort en wordt daarom ook verdacht van ID-fraude.

De Tsjechische verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek naar de mensensmokkel loopt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Bron: Marechausseenieuws

Lees verder... 29-5-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.