Marechaussee onderzoekt uit de hand gelopen oefening op Oranjekazerne

Gepubliceerd op: 26-10-2020

Marechaussee onderzoekt uit de hand gelopen oefening op Oranjekazerne met gewonden, mogelijk strafzaak
De Marechaussee is een onderzoek gestart naar een ernstig incident bij een oefening op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Daarbij raakten in oktober 2019 ten minste vier mensen gewond. Dat bevestigen zowel de Marechaussee als de Veiligheidsregio tegenover deze krant. Beiden zijn betrokken bij de oefening.
Op het militaire terrein ten noorden van Arnhem werd terrorismegevolgbestrijding geoefend, bedoeld om te trainen wat er na een aanslag moet gebeuren. Het was een oefening met meerdere hulpdiensten tegelijk: een ambulance, de brandweer, de politie, de marechaussee en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). 
Zowel de Veiligheidsregio Gelderland-Midden als die van Gelderland-Zuid waren bij de oefening betrokken. Het onderzoek wordt gedaan door de Koninklijke Marechaussee omdat het ongeluk gebeurde op militair terrein.
Daarbij werden ook ‘lotusslachtoffers’ ingezet om zo realistisch mogelijk gewonden na te bootsen. Een aantal van hen raakte gewond toen er een rookgranaat in een pand werd gegooid. Mogelijk is een verkeerd type rookgranaat gebruikt, die niet geschikt is voor binnen gebruik.
Volgens het persbericht dat de Marechaussee destijds verstuurde zijn vier personen lichtgewond geraakt. Volgens betrokkenen zouden meer mensen gewond zijn geraakt en zijn meerdere slachtoffers later alsnog in het ziekenhuis opgenomen.
Volgens een betrokken bron, die stelt dat een van de slachtoffers achteraf zuurstof toegediend moest krijgen, heeft zeker een van de slachtoffers nog steeds last van het het incident, vooral ook van de traumatische ervaring.
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid was leidend bij de oefening en bevestigt dat er een onderzoek loopt. De veiligheidsregio wil niet inhoudelijk reageren, omdat ze het onderzoek niet wil beïnvloeden.
Ook de letselschade advocaat die een aantal van de slachtoffers vertegenwoordigt bevestigt dat het onderzoek nog loopt. Dat het onderzoek lang duurt is volgens hem niet ongebruikelijk. ,,In het algemeen kan ik zeggen dat zo’n onderzoek erg lang kan duren. Zeker als er sprake is van ernstige verwondingen of dodelijke slachtoffers.”
De Marechaussee laat weten dat het onderzoek is aangeboden aan het Openbaar Ministerie, maar dat het OM aanvullende vragen heeft gesteld aan de onderzoekers. De Marechaussee kon niet vertellen op welke termijn het onderzoek opnieuw wordt aangeboden. Wanneer dat uiteindelijk gebeurt, neemt het OM een beslissing over een eventueel strafrechtelijke vervolging.
Het Openbaar Ministerie wil nog niet zeggen hoe de verdenking luidt. ,,Als het onderzoek is afgerond, beoordeelt de officier of sprake is van strafrechtelijke verwijtbaarheid en of er iemand vervolgd gaat worden. Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen.”


Bron: De Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief