Gepubliceerd op: 11-9-2021
Nationale Taptoe 2021 zit er weer op
De laatste jaren vindt de Nationale Taptoe plaats in de AHOY in Rotterdam, meestal in september. Dit jaar was het anders. De overdekte locatie AHOY kon de massale toeloop van publiek vanwege de coronamaatregelen niet aan. Daarnaast waren de ruimten voor de muzikanten en medewerkers niet geschikt om in AHOY corona-proof te verblijven. Bovendien veranderden de door de regering opgelegde beperkingen met de week: de ene periode streng en in de andere periode was het weer soepeler. Je kon er geen staat op maken.
De taptoe-organisatie zocht naar een buitenplaats en vond deze achter het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Rondom een rechthoek van het plateau werden drie tribunes gebouwd. Voor de muzikanten en medewerkers was er daarnaast een partytenten-complex en een toilettengroep. Er kwam een perfecte geluidsinstallatie, maar geen masten met lichtinstallaties want de uitvoeringen vonden alle overdag plaats van 14.30 tot 16.00 uur. Op de dag van aanvang, zondag 19 augustus, werd het begin een half uur uitgesteld vanwege de regen die met bakken de hemel uitkwam. De afloop liep telkens uit tot minimaal 16.15 uur. Er was geen pauze.
Buitenlandse orkesten waren niet uitgenodigd en ook maar één burgerkorps: “The Pipes & Drums” uit Tilburg met in hun act “The Highlands Dancers”, alsmede “Lights-in-Motion” van Gunilla Bergström. Alle Nederlandse militaire orkesten namen deel: de Marinierskapel van de Koninklijke Marine, de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, het Orkest Koninklijke Luchtmacht, het Orkest Koninklijke Marechaussee, de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”, de Fanfare “Bereden Wapens” en de Fanfare “Korps Nationale Reserve”.
Op maandag en dinsdag waren er speciale optredens tegen een gereduceerde entreeprijs voor de Nederlandse veteranen, eveneens voor hun partner of begeleider. Ze waren vanaf 12.00 uur al welkom en kregen een broodjeslunch aangeboden. Ook zij moesten met een controle op hun QR-code of anderszins bewijzen dat zij coronavrij waren. Daar hoorde ook een identiteitsbewijs bij. De lunch was overheerlijk en deze speciale dagen kregen een echt reüniekarakter van veteranen.
Een bestuurder van de Stichting Marechaussee Contact had de SMC-banner meegenomen als herkenningspunt. Daar verzamelden zich Cees, Cor, Fred, Frans, Bert, Frits, Jos, Peter en nog enkele anderen met hun partner. Op de tribunes zaten ze van elkaar verspreid. Dat kwam door de afzonderlijke digitale inschrijvingen. Niet dat men op de tribunes 1.5 m afstand van elkaar zat. Deze maatregel mocht de organisatie kennelijk los laten.
Allen genoten van de geweldige muziekstukken en acts. Op het laatst van de voorstelling presenteerden het Nederlandse Veteraneninstituut (NLVI) en het Veteranen Search team (VTS) zich, terwijl brigadegeneraal Paul Hoefsloot – directeur NLVI – tot de toeschouwers sprak. Tegelijkertijd speelde het orkest het nummer “Soldier On” van de Haagse band “DI-RECT”. Het optreden sloot af met een Last Post, een stiltemoment en het Wilhelmus, dat voluit werd mee gezongen.
Frans Meijer.
Bron: Frans Meijer Redactie SMC
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!