Corrupte ex-marechaussee lekte aan onderwereld: 240 uur werkstraf

Gepubliceerd op: 17-10-2022

Een 39-jarige intussen ontslagen lid van de Koninklijke Marechaussee is vanmiddag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens het lekken van vertrouwelijke informatie aan de onderwereld. De ex-militair, afkomstig uit Overdinkel, zou zich hebben laten omkopen met cocaïne. Vervolgens zou de informatie zijn beland bij de criminele organisatie rond drugsbaron Piet Costa, in wiens opdracht enkele jaren geleden een martelkamer zou zijn gebouwd.
Behalve de werkstraf werd acht maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Daarbij geldt de maximale proeftijd van drie jaar. De uitspraak was conform de eis van de officier van justitie.

Cokeverslaafd
De Overdinkelnaar had als lid van de Koninklijke Marechaussee toegang tot vertrouwelijke informatie. In opdracht van de drugscriminelen speurde hij de computersystemen na op specifieke informatie.
De zaak kwam aan het licht tijdens een grootschalig drugsonderzoek, waarbij de politie kans had gezien om een app-dienst te kraken. Daarmee werden versleutelde berichten verstuurd. De drugsbende had de militair vanwege diens cocaïneverslaving al langere tijd in de macht.

Bedreigd
Nadat de affaire bekend werd, werd de militair door de Koninklijke Marechaussee ontslagen. Sindsdien wordt hij door de drugscriminelen bedreigd en woont hij via een getuigenbeschermingsprogramma op geheime adressen.
De Overdinkelnaar moest zich voor de militaire strafkamer in Arnhem verantwoorden op verdenking van het lekken van informatie uit politiesystemen, ambtelijke corruptie en computervredebreuk. Daarbij ging het volgens justitie om kentekens, woonadres en informatie over personen.

Martelcontainer
De vertrouwelijke informatie zou zijn doorgespeeld naar de criminele bende rond de intussen veroordeelde Piet Costa, de man die wordt gezien als opdrachtgever voor de bouw van de martelkamer die werd ontdekt in een container in de buurt van Wouwse Plantage.
Tegen de ex-militair was acht maanden voorwaardelijke celstraf en de maximale werkstraf van 240 uur geëist.
Bij de hoogte van het vonnis hield de militaire kamer nadrukkelijk rekening met de omstandigheden. Onder meer dat hij is ontslagen bij het ministerie van Defensie. Ook speelde mee dat de ex-medewerker van de marechaussee en zijn gezin meermaals moesten verhuizen en hij nog altijd in een beschermingsprogramma zit. "Ook is er sprake van relatieproblemen en financiële problematiek", aldus de rechtbank in het vonnis.
De advocaat van de Overdinkelnaar bepleitte dat de ex-medewerker van de marechaussee schuldig wordt bevonden zonder verdere strafoplegging. Omdat hij is afgekeurd, zou haar cliënt namelijk niet in staat zijn een werkstraf uit te voeren.
De rechtbank vindt echter dat schuldig bevinden aan de feiten zonder verdere strafoplegging "geen recht doet aan de ernst van de feiten".


Bron: RTV Oost

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief