Europarlementariër: Einde Schengen betekent schade voor iedereen

Gepubliceerd op: 21-11-2022

De Europese Commissie heeft plannen uitgewerkt om grensbewaking in Europa te versterken. Het vrije verkeer van mensen en goederen van de Schengenzone komt hiermee onder druk te staan. ‘Een einde van Schengen zou een zeer slechte zaak zijn voor Nederland en zelfs schade toebrengen’, zegt Tineke Strik, Europarlementariër namens De Groenen/Vrije Europese Alliantie in BNR Europa.

Nederland in de problemen
De laatste tijd is er veel te doen rondom de Schengenzone in Europa. Zo blokkeert Nederland nog altijd de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen, tot grote ergernis van de Europese Commissie. Tegelijkertijd zetten Europese lidstaten de Commissie onder druk om grenzen en grenscontroles weer terug te brengen in de Schengenzone. Zo proberen lidstaten via de Europese Commissie de voordelen van Schengen te behouden, en tegelijkertijd meer controle te krijgen over welke migranten hun grondgebied bereiken. Maar juist Nederland profiteert veel van vrij verkeer van mensen en goederen. Een einde van Schengen zou Nederland in de problemen brengen, aldus Strik in BNR Europa.
'Schengen is één van de fundamenten van de Europese samenwerking. Als daar verder aan getornd gaat worden en als meer lidstaten willen overgaan op meer grenscontroles, dan gaan we dat met z'n allen voelen. En dat niet alleen, ook gaat dat onze open economie schade toebrengen.'
Strik verwacht binnenkort een discussie over Schengen in Europa vanwege de voorstellen die de Europese Commissie heeft bedacht. Lidstaten lijken bereid om de grenzen verder te versterken, maar is er verder geen solidariteit in Europa. Zolang noordelijke en zuidelijke lidstaten niet tot goede afspraken komen over grensbewaking zal Schengen onder druk blijven staan.

Gezamenlijk aanpakken
Ook Laurens Dassen, fractieleider van Volt-Nederland, maakt zich zorgen over de toekomst van Schengen in Europa. Dassen denkt dat een gezamenlijk migratiesysteem in Europa als oplossing kan dienen, waarbij procedures gestroomlijnd zijn en een goede herverdeling van vluchtelingen over Europa plaatsvindt.
'Schengen is de basis van onze Europese Unie en vrij verkeer van personen is een zeer belangrijk onderdeel daarvan. Alleen gezamenlijk kunnen wij dit in Europa aanpakken'.

Positieve en negatieve symboliek
Galina Cornelisse, professor Europees en Internationaal Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, ziet dat vaak alleen het economische belang wordt benadrukt. Dat terwijl Schengen ook een sterke symbolische waarde heeft voor Europa en Nederland. Deze symboliek kan positief of negatief zijn voor mensen in Europa, zo zegt Cornelisse.
'Grenzen hebben voor veel conflicten gezorgd, daardoor Schengen is nu een symbool van vrijheid en vrede. Maar je kunt het ook andersom draaien: mensen die verlangen naar de symboliek van de natiestaat en grenzen terug willen brengen. Eigenlijk is dit een mythe, Brexiteers wilden ook de grenzen terug, maar het heeft hen economisch geschaad'.
Volgens Cornelisse laat het voorbeeld van Brexit zien dat puur economische argumenten niet voldoende zijn om Schengen te behouden. Cornelisse zegt dat meer moet worden ingezet op de positieve symboliek van Schengen.


Bron: BNR

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief