Veteraan kampeert voor de Kromhoutkazerne in Utrecht 'tot Defensie haar fouten erkent'

Gepubliceerd op: 6-12-2023

Utrecht - Libanon-veteraan Mario van der Beek voert actie voor de Kromhoutkazerne in Utrecht. Hij heeft een tent voor de kazerne geplaatst om aandacht te vragen voor de misstanden tijdens en na zijn diensttijd. "Ik ga pas weg als ik eerherstel heb."
Veertig jaar geleden werd Mario van der Beek in zijn diensttijd uitgezonden naar Libanon. Namens de Verenigde Naties moest de toen 18-jarige de vrede bewaren in het grensgebied met Israël tijdens de burgeroorlog. Volgens Van der Beek bleek tijdens de medische keuring dat hij eigenlijk niet geschikt was om uitgezonden te worden naar een oorlogsgebied. "Ik werd gekeurd als psychisch instabiel. Ik had naar een magazijn gemoeten, niet naar een oorlog waar ik alleen nog maar meer trauma's kreeg."

Kamperen voor de kazerne
De veteraan zit voor zijn tent aan de Herculeslaan voor de kazerne en hoopt toch nog eerherstel te krijgen, ondanks meerdere afgewezen procedures tegen Defensie. "Ze hebben mij en heel veel veteranen laten zitten. Defensie blijft tegen mij volhouden dat er geen fouten zijn gemaakt. Ik vraag hier aandacht voor mij en mijn kameraden."
Om 08.30 uur zette Van der Beek zijn donkergroene tent op en hij is voorlopig niet van plan om weg te gaan. Zijn auto vol met gasflessen, blikken knakworsten, bonen en goulashsoep staat geparkeerd bij de Galgenwaard. "Dit zijn betere buren, dan hier tegenover," zegt van der Beek wijzend naar de kazerne. "Bij FC Utrecht krijg ik meteen koffie aangeboden en mag ik naar de wc. Een warm welkom."
Met zijn tent, spandoek, blauwe Unifil-baret en verschillende medailles trekt de veteraan veel bekijks. Voetgangers kijken drie keer om, lezen zijn spandoek en af en toe blijft er iemand staan. Zo ook een medewerker van de Galgenwaard. "Wat ben je aan doen?" Uitgebreid doet de veteraan zijn verhaal. Ook de voorbijganger kent mensen die in dienst hebben gezeten en vindt dat van der Beek goed bezig is. "Veel succes".

De marechaussee kwam vanochtend ook langs, zegt hij. "Ik heb mijn papieren op orde." De veteraan heeft een vergunning gekregen van de burgemeester om actie te voeren. "Ze checkten mijn papieren en gingen weer weg."

Twee kanten
Van der Beek vertelt dat hij een moeilijke jeugd had. Na het verlies van zijn moeder zat hij in internaten waar hij mishandeld en misbruikt werd. Tijdens zijn uitzending in Libanon overleed zijn vader. Voor begrafenis mocht hij naar huis, maar niet lang. "Hij zat net onder de grond en ik moest alweer terug, ik was nog maar een kind van 18 jaar en mocht niet rouwen."
Terug in Libanon, kwam Van der Beek in een urenlang schietgevecht terecht. "Waardoor ik, naast de psychische schade, ernstige tinnitus heb gekregen. Met die blijvende piep, hoor ik al veertig jaar constant de oorlog."
Er is ook een keerzijde: Van der Beek draagt zijn medailles met trots. "Het waren ook mijn kameraden en we deelden ons leed." Na de uitzending, terug in Nederland, belandde de veteraan in de put. "Geen vader, geen moeder en ik miste het kameraadschap. Het was ajuus en bedankt door Defensie."

Nieuw levensdoel
Waarom zit Van der Beek juist in Utrecht? "Hier zitten de hoge piefen en juridisch medewerkers, ik wil dat ze mijn verhaal en daarbij die van vele mede-veteranen horen. Mijn uitzending heeft mij psychisch kapot gemaakt."
Op een gegeven moment ging het zo slecht met Van der Beek, dat hij het leven niet meer zag zitten. Zijn huisarts en zijn vrouw stonden achter euthanasie, maar daarvoor moest hij nog een behandeling ondergaan. Dat werd de eerste behandeling buiten defensie om. "Bij de burger-ggz kreeg ik de juiste hulp en zeiden ze tegen mij, je moet een nieuw levensdoel vinden."
Zoals zijn uitzending voor Unifil (de VN-missie naar Libanon) ooit zijn levensdoel was, leeft hij er nu voor om Defensie terecht te wijzen op hun fouten. "Ze hadden mij nooit de oorlog in mogen sturen. En hadden voor betere nazorg moeten zorgen voor mij en mijn mede-veteranen." Van der Beek weet niet hoelang hij gaat kamperen voor de kazerne, maar voor de kou is hij niet bang. "Ik ben op uitzending geweest, ik heb slechtere omstandigheden meegemaakt."

Defensie laat weten dat ze contact hebben met Mario van der Beek en zegt: "Wij betreuren enorm dat hij daar in de kou zit. Elke veteraan verdient erkenning, waardering en nazorg. Ook deze veteraan." De woordvoerder laat weten dat ze kijken naar zijn klachten en een manier zoeken hoe ze Van der Beek gaan helpen.


Bron: RTV Utrecht

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief