Gepubliceerd op: 10-2-2024
Amalia kan onmogelijk een gewoon studentenleven leiden’, zegt misdaadjournalist Thijs Zeeman
Na anderhalf jaar aan het paleis gekluisterd te zijn, mag prinses Amalia terugkeren naar haar studentenhuis in Amsterdam en daar haar leven proberen op te pakken. Misdaadjournalist Thijs Zeeman heeft echter zo zijn twijfels in hoeverre dat überhaupt mogelijk zal zijn. “Nu in een keer de narco-terreur zich op dit soort mensen gaat focussen om een punt te maken, is het eigenlijk bijna niet meer mogelijk dat zij gewoon een studentenleven gaat leiden”, vertelt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Het leven van de kroonprinses gaat niet altijd over rozen. Toen bekend werd gemaakt dat Amalia een mogelijk doelwit was van ontvoering en zelfs moord, moest ze haar studentenkamer in Amsterdam voorlopig opgeven. Destijds vertelde ze tegen de media te hopen dat ze een ‘normale’ studententijd kon meemaken. “De realiteit was helaas alles behalve dat.”
Mohamad E.
Onderzoeksjournalist van WNL Rick Pietersz vertelt dat in november 2022 Mohamad E. werd aangehouden op verdenking van plannen om de prinses iets aan te doen. “Op een account zou hij versleutelde berichten hebben gedeeld waar hij het heeft over een vioollerares van Amalia waar ze in het verleden vioolles van zou hebben gehad en dat zij verschillende vormen van informatie met hem zou delen.”
E. ontkent dat hij deze plannen zou hebben, vertelt Pietersz. “Ook blijkt dat Amalia geen muziekles zou hebben gehad in de jaren 2021 en 2022, dus dat zorgt dat een deel van het verhaal niet meer lijkt te kloppen. De muzieklerares waar hij het over heeft is ook een aantal jaar geleden al overleden. Dus de dreiging komt niet helemaal meer overeen met de feiten die we hebben.”
Zwaar beveiligd
Inmiddels is het gevaar in ieder geval voldoende geweken voor Amalia en kan ze terug naar haar studentenhuis. Misdaadjournalist Zeeman heeft er zo zijn twijfels bij. Hij gunt de kroonprinses een zo normaal mogelijke studententijd net als ieder ander. “Je zou haast zeggen: geef er geen ruchtbaarheid aan, laat het gewoon gebeuren. Aan de andere kant is het zo dat – ze is iemand die opvalt – mensen waarschijnlijk binnen een week weten dat ze daar woont.”
Om die studententijd behapbaar te maken, wordt Amalia zwaar beveiligd, legt strafrechtadvocaat Peter Schouten uit. Schouten spreekt uit ervaring, hij wordt zelf al drie jaar streng beveiligd. “Dat is een hele simpele keuze, dat doet de NCTV gewoon. Daar heb je zelf niks over te zeggen.”
Schouten benadrukt dat het “fijn is dat het bij zulke ernstige bedreigingen kan en dat die diensten heel erg uitgebreid zijn. Het is ook zo dat de Koninklijke Marechaussee een hele uitbreiding heeft laten plaatsvinden van mensen die extra getraind zijn, waardoor het aantal mensen dat echt dit soort beveiliging nodig heeft, ook echt opgevangen kan worden”.
Bron: WNL
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!