Gepubliceerd op: 30-4-2025
Marechaussee moet hoog aantal noodpaspoorten uitgeven
De Koninklijke Marechaussee (KMAR) moet opnieuw meer noodpaspoorten uitgeven op Schiphol, veelal omdat vakantiegangers vergeten dat een paspoort voor een bezoek aan sommige landen nog minstens zes maanden geldig moet zijn. Hoewel dit meestal ter plekke nog kan worden geregeld, betekent het voor sommigen ook een streep door de vakantie.
Na de zogenaamde 'paspoortpiek' van vorig jaar, waardoor de wachttijden voor het ontvangen van een nieuw reisdocument opliepen, verwachtte de marechaussee dit jaar juist minder nooddocumenten uit te hoeven geven.
Maar niets is minder waar. "De cijfers van de eerste paar maanden van dit jaar liggen op hetzelfde niveau, en soms zelfs hoger dan vorig jaar", vertelt Mike Hofman, woordvoerder KMAR, aan RTL Nieuws.
Boven verwachting
De marechaussee geeft aan zelf ook verbaasd te zijn over het hoge aantal noodpaspoort-aanvragen. "We hadden verwacht dat de cijfers dit jaar veel lager zouden liggen dan vorig jaar", legt Hofman uit.
Wat precies de reden is voor het hoge aantal aanvragen is niet helemaal duidelijk, 'maar wat we voornamelijk zien is dat mensen zich vergissen in hoe lang het paspoort geldig moet zijn voor de reis die mensen maken'. In de meivakantie werden zo'n 900 tot 1000 noodpaspoorten uitgegeven. "Echt een heel groot aantal."
In veel landen is sprake van een zogenoemde geldigsheidseis, wat betekent dat een paspoort daar minimaal drie tot zes maanden geldig moet zijn tijdens een bezoek aan het land.
Maar deze regels gelden al langere tijd en zijn bijvoorbeeld niet vorig jaar aangescherpt. De marechaussee denkt dat het hoge aantal aanvragen misschien te maken heeft met het aantal paspoorten dat nog aan het verlopen is. In 2014 werden paspoorten tien jaar geldig, in plaats van vijf. Daardoor zijn sinds vorig jaar weer veel documenten die moeten worden vernieuwd.
De meeste mensen kunnen alsnog op het vliegveld geholpen worden met een noodpaspoort, al ziet de marechaussee ook dat het hele proces flink wat stress kan opleveren. "Soms staan hele gezinnen in paniek aan de balie, en sommige reizen kunnen ook niet doorgaan. Je merkt veel stress, maar anderzijds ook weer opluchting als het wel lukt op tijd", vertelt Hofman.
Niet overal toegestaan
Ook niet alle landen staan een noodpaspoort toe. Zo zal een Nederlands noodpaspoort niet worden toegestaan in de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai). Dit heeft te maken met het ontbreken van een chip met biometrische gegevens, die enkel in een regulier paspoort aanwezig is.
Noodpaspoort
Een noodpaspoort is een tijdelijk reisdocument, dat alleen geldig is voor de reis waarvoor je het aanvraagt. Het document kan maximaal een jaar geldig zijn. In Nederland kan een noodpaspoort niet gebruikt worden als identiteitsbewijs.
Je kunt het aanvragen als je aan onderstaande voorwaarden voldoet:
Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
Je kunt niet op tijd een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aanvragen bij de gemeente, ook niet als dit met spoed gebeurt.
En je moet het volgende kunnen bewijzen:
Je kunt de reis niet uitstellen. Hiervoor kun je vliegtickets en hotelreserveringen laten zien.
Je moet andere reisdocumenten kunnen laten zien, zoals: een geldig Nederlands rijbewijs of een geldig identiteitsbewijs.
Je hebt een pasfoto nodig.
Het document kost €59 en het aanvragen van een noodpaspoort duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Bron: marechaussee
Bron: RTL Nieuws
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!