Illegalen uit benarde positie bevrijd

Gepubliceerd op: 20-3-2015

De Koninklijke Marechaussee heeft gisterochtend op de grensovergang aan de A-16 bij Hazeldonk vijf mannen bevrijd uit een koelwagen.

Afbeelding verwijderd

De mannen van Iraakse en Iraanse afkomst, in de leeftijd tussen de 18 en 28 jaar, waren door mensensmokkelaars op de grens tussen Frankrijk en België in een vrachtwagen geloodst. Zij wilden in Engeland een nieuw bestaan opbouwen. Tijdens de reis zag een van de mannen op zijn GPS dat zij niet naar Engeland maar naar België reden. Daarnaast werd het in de koelwagen steeds kouder. De mannen begonnen hierop tegen de binnenkant van de vrachtwagen te bonken in de hoop dat de chauffeur hen zou horen. Omdat er niet op werd gereageerd heeft een van de mannen het algemeen alarmnummer 112 gebeld.

Bij de meldkamer van de politie werd ook een melding ontvangen van de vrachtwagenchauffeur. Hij had het gebonk gehoord in zijn vrachtwagen.

Marechaussees zijn samen met een eenheid van de politie naar de vrachtwagen gaan zoeken. Deze werd bij het douanekantoor aangetroffen. De mannen werden vervolgens uit hun benarde situatie bevrijd. Zij hadden inmiddels ongeveer 6 uur in de koelwagen gezeten. Ambulancepersoneel heeft de mannen eerst onderzocht voordat zij werden overgebracht naar een brigade van de Marechaussee. Geen van de mannen was in het bezit van een geldig reisdocument.

De vrachtwagenchauffeur bleek na verhoor te goeder trouw te zijn. De vijf mannen zijn op grond van de Vreemdelingenwet in bewaring gesteld. Verder onderzoek zal worden verricht door de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zeeland –West Brabant.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief