Patrouille voor Griekse kust

Gepubliceerd op: 1-7-2015

Afbeelding verwijderdNederlandse marechaussees gaan in een snelle patrouilleboot surveilleren voor de Griekse kust. Daarmee gaat Nederland in op een verzoek van Frontex, het agentschap dat de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie coördineert.

Medewerkers van de marechaussee moeten op de Middellandse Zee registreren welke routes mensensmokkelaars kiezen om illegale migranten naar Europa te brengen. Als boten met migranten in de problemen komen, kan de marechaussee worden gevraagd om hulp te bieden.

De Nederlanders opereren vanaf het Griekse eiland Chios. De missie duurt van 1 juni tot 31 oktober.

Poseidon

Nederland draagt met deze inzet bij aan Operatie Poseidon, waarmee Frontex probeert de vluchtelingenstroom naar Griekenland in te dammen. Griekenland heeft kort geleden de plaats als koploper van Europese landen waar de meeste vluchtelingen arriveren van Italië overgenomen.

De EU werd het onlangs eens over de aanpak van de strijd tegen mensensmokkel. In de eerste fase worden de smokkelroutes in kaart gebracht, evenals de vertrekplaatsen van de boten met migranten. Ook wordt geprobeerd de identiteit van de mensensmokkelaars te achterhalen.

Daarna is het de bedoeling dat de handelaars worden opgepakt en de boten worden vernield. 

Bron: NOS

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief