Afzender dreigmails aangehouden

Gepubliceerd op: 22-7-2015

Afbeelding verwijderdEen 29-jarige man uit Apeldoorn, die internationaal gesignaleerd stond, is dinsdag op Schiphol aangehouden op verdenking van het versturen van dreig- en afpersingsmails uit naam van IS. De man zou vorige week maandag een e-mail hebben gestuurd aan een aantal Nederlandse mediabedrijven waarin hij waarschuwde op diverse locaties in het land explosieven te laten afgaan.


Hij schreef dat de explosieven al waren geplaatst en de brief was ondertekend met 'IS'. Alle genoemde organisaties werden geinformeerd na een bijeenkomst van de Amsterdamse burgemeester, hoofdofficier van justitie en de politiechef. Ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid nam deel aan het gesprek. Het opsporingsonderzoek werd voortgezet maar tot aanvullende maatregelen kwam het uiteindelijk niet.

De verdachte eiste onder meer vrijlating van Syriëgangers en een groot geldbedrag in ruil voor informatie over de locatie van de explosieven. Volgens AT5 richtte de dreiger zich op een 'kindvriendelijke locatie' en zouden meerdere plekken in Amsterdam doelwit zijn.

Geen dreiging
De politie meldt dat onderzoek snel uitwees dat van een concrete dreiging geen sprake was. De berichten leidden naar de 29-jarige verdachte, die op dat moment in het buitenland verbleef. Bij aankomst op Schiphol dinsdag werd hij door de Koninklijke Marechaussee aangehouden.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Als de politie-inzet naar aanleiding van de e-mails als nodeloos wordt beschouwd, wordt bekeken of de schade op de Apeldoorner kan worden verhaald.

Bron: diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief