28e Nationale dodenherdening bij NIM te Roermond

Gepubliceerd op: 6-9-2015

Afbeelding verwijderdOp zaterdag 5 september 2015 werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 voor de 28e maal de jaarlijkse Nationale dodenherdenking gehouden.


Meer dan 17.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.


De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument zijn per onderdeel de gesneuvelden op een bronzen plaquette vastgelegd, daarnaast staan op 18 roestvrijstalen zuilen ook alle namen vermeld. De herdenking stond mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953).


Na het welkomstwoord door de heer Limpens, voorzitter van de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 en een openingsgebed hield Minister-president Mark Rutte een indrukwekkende toespraak. Daarna volgde de officiële kranslegging door hem, namens de Ministerraad. Vier F16’s verzorgden de ceremonial fly-over en de missing man formatie. Bijzonder was ook de toespraak van generaal b.d. Ted Meines.


Er werden ruim 80 kransen gelegd namens de diverse organisaties, onder andere namens de Staten Generaal, namens de Nederlandse Strijdkrachten, kranslegging bij het Monument voor Indische burgerslachtoffers, kranslegging namens de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962.

De Koninklijke Marechaussee werd vertegenwoordigd door de Commandant van het Wapen, luitenant-generaal dr. Hans Leijtens.

Namens het bestuur van de SMC waren aanwezig brigade-generaal b.d. KMar Jack Vlaming, luitenant-kolonel b.d. KMar Frans Meijer, kapitein b.d. KMar Pier Scholte en Indië-veteraan Charles Besançon. Frans Meijer legde namens de SMC een krans bij de plaquette Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee. Tevens was aanwezig een aantal SMC begunstigers / Indiëveteranen, onder andere J.A.M. Hectors, L.J. van der Veer, Th.G. de Wit, B.Tj. Rinkema, Th.M.J. Moors, L. Hulzebosch, W. Mensink, N. Titchi en J. Gatsma. Laatstgenoemde droeg tijdens de herdenking onze SMC vlag, bij aanvang van de herdenking liep hij trots in het eerste rot. Voorts waren enkele familieleden / partners aanwezig.

De heer Jan Hectors heeft voor de 20ste keer namens mevrouw Henny Hagenouw-Prins voor haar gesneuvelde broer bloemen op de plaquette verzorgd. Tenslotte een oprecht woord van dank voor de heer A. Van Veggel. Hij heeft zonder onderbreken een ieder van eten en drinken en tevens van een stoel voorzien.

Het Orkest de Koninklijke Luchtmacht en het Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging samen met het Weerter Gemengd Koor Vivace zorgen voor de muzikale ondersteuning. De erewachten worden gevormd door het 41e Pantser Genie Bataljon uit Oirschot, de Koninklijke Marechaussee en het 12e Infanterie Bataljon Regiment van Heutsz uit Schaarbergen 11e Luchtmobiele Brigade.

Binnenkort zullen foto’s van deze herdenking op de website worden geplaatst.


Bron: NIM / SMC
 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief