Acht jaar cel voor organiseren cocaïnetransporten

Gepubliceerd op: 11-9-2015

Drie mannen die zich volgens het Openbaar Ministerie met de organisatie van cocaïnetransporten naar Nederland hebben beziggehouden, hebben woensdag gevangenisstraffen tot acht jaar tegen zich horen eisen. Voor de rechtbank op Schiphol sprak de aanklager van een bende die tegen geringe betaling zelfs familie inzette "om geld te maken".

De hoogste strafeis werd uitgesproken tegen Brabander Eduard V. (47), die aan alle touwtjes zou hebben getrokken. Jeffrey B. (28) uit Culemborg en Harry H. (61) uit Maastricht, die volgens de aanklager spilfuncties hebben vervuld, moeten wat het OM betreft respectievelijk zeven en vijf jaar de cel in.

Volgens het OM maakte de bende handig gebruik van de diensten van "een foute marechaussee', die in de computersystemen van de dienst controleerde of beoogde koeriers niet in de opsporingslijsten voorkwamen en derhalve veilig konden in- en uitreizen. Die informatie lekte hij naar B., een huisvriend.

Tegen voormalig wachtmeester Ronald J. (35), destijds werkzaam bij de Brigade Grensbewaking, werd vorige week al drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. J. heeft niet ontkend informatie te hebben doorgegeven, maar zegt niet te hebben geweten dat hij daarmee een cokebende van informatie voorzag.

Bron: diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief