Mensensmokkelaars opgepakt

Gepubliceerd op: 18-9-2015

In Eindhoven heeft de Koninklijke Marechaussee twee Syriërs aangehouden vanwege het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Een jaar geleden startte onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdverdachte, een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij zou vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven naar Nederland en andere West-Europese landen smokkelen.

De man uit Eindhoven onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto’s en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald. De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven. De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur.

Bron: KMar, Blik op Nieuws, diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief