Rijksrecherche en Koninklijke Marechaussee houden medewerkers Kustwacht aan

Gepubliceerd op: 26-11-2015

Door de leiding van de Kustwacht is enige tijd geleden het signaal afgegeven dat er vermoedelijk medewerkers van de Kustwacht betrokken zijn bij het plegen van strafbare feiten, waaronder het lekken van informatie aan criminelen. Deze informatie werd bevestigd uit andere bronnen.

Na evaluatie van deze informatie is er in mei 2015 door het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om een opsporingsonderzoek te starten door de Landrecherche Curaçao. Dit onderzoek “Baywatch” is door de Landsrecherche uitgevoerd tezamen met de Nederlandse Afbeelding verwijderdRijksrecherche en de Koninklijke Marechaussee, met assistentie van het Korps Politie Curaçao (KPC) en het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Tijdens dit onderzoek is ook gebleken dat er sprake was van andere strafbare feiten, waaronder betrokkenheid bij het invoeren van verdovende middelen.

Vandaag, 25 november 2015, zijn er in het kader van dit onderzoek op Curaçao zeven aanhoudingen verricht.

Onder de aangehouden verdachten bevinden zich drie medewerkers van de Kustwacht en een voormalig Kustwachtmedewerker. Zij worden onder meer verdacht van corruptie, witwassen en overtreding van de Opiumlandsverordening.

Onder leiding van de Rechter-Commissaris zijn er huiszoekingen gedaan op veertien (14) adressen verspreid over het eiland. Tijdens de huiszoekingen zijn een vuurwapen, een aanzienlijk bedrag aan contact geld, documenten, laptops, telefoontoestellen in beslag genomen. Ook zijn er op een adres een aantal xtc-pillen in beslag genomen.

De verdachten zullen aanstaande vrijdag worden voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.

Bron : OM Curaçao

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief