Marechaussees lopen op rantsoen tocht van honderd kilometer naar Slot Loevestein

Gepubliceerd op: 27-11-2015

WERKENDAM/POEDEROIJEN - Acht onderofficieren van de Koninklijke Marechaussee hebben donderdag de laatste etappe gelopen van het Graeme Warrack Memorial Event. Het sluitstuk van de honderd kilometer lange tocht liep van Fort Altena bij Werkendam tot Slot Loevestein.

Afbeelding verwijderd

De marechaussees lopen de tocht ter herinnering aan de arts van de Airbornedivisie die na de Slag om Arnhem in 1944 voor 1800 gewonde paratroopers zorgde in de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Die kazerne is nu opleidingscentrum voor de KMAR. Warrack wist aan transport naar een krijgsgevangenenkamp te ontsnappen door zich in de kazerne te verbergen. In februari 1945 lukte het hem dankzij liniecrossers via de Biesbosch in bevrijd Nederland te komen.

De tweedaagse tocht van museum Hartenstein in Oosterbeek, tijdens de slag het hoofdkwartier van de Airbornedivisie via het Marechausseemuseum in Buren naar Loevestein is extra zwaar voor de marechaussees omdat ze de hele tocht op een rantsoen van 1500 kilocalorieën moeten afleggen. Normaal heeft een man op een dag zonder inspanningen 2600 kilocalorieën nodig.

Van de zeventien militairen die zich hadden aangemeld, begonnen er acht - zeven mannen en een vrouw - aan de laatste zestien kilometer.

Eerder op de dag bezochten ze in Buren het graf van wachtmeester Jeroen Severs, die in 2004 sneuvelde in Irak.

Bron : bd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief