Terugblik 2015 door kolonel Jan Roede OTCKMar

Gepubliceerd op: 9-12-2015

Afbeelding verwijderdOp vrijdag 13 november vond er op het OTCKMar een beëdiging plaats. Dertig nieuwe collega’s zworen of beloofden trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht, twintig anderen kregen hun diploma. Zij waren al eerder beëdigd. Mijn toespraak had ik opgebouwd rond de 3 B’s: Bereidheid, Bekwaamheid en Bevoegdheid.

Bereidheid om het Koninkrijk te dienen, bekwaam in de uitoefening van ons vak, een vak waarvoor wij van de wetgever bevoegdheden hebben gekregen, onder andere om geweld te gebruiken. Ik memoreerde dat de regering niet alleen vanwege onze bekwaamheid, maar vooral Bereidheid, Bekwaamheid en Bevoegdheid vanwege onze bereidheid vaak een beroep op ons doet.

Twaalf uur later hoorde ik op de autoradio van de aanslagen in Parijs, thuis gelijk de TV aangezet. Weer was Parijs getroffen door een barbaarse terreurdaad. Terreur heeft als doel angst aan te jagen. Ook wij kennen angst, maar laten ons geleid door onze Wapenspreuk, door die angst niet weerhouden om onze taken uit te voeren. Daarom heeft Nederland een Koninklijke Marechaussee, en daarom leiden wij in Apeldoorn marechaussees op. Sinds 1908. Dat deden we in 2015, dat zullen we doen in 2016.

Lees verder...

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief