Nationale Taptoe

Gepubliceerd op: 29-9-2018

De Nationale Taptoe is één van de meest vooraanstaande militaire taptoes in de wereld. In een avondvullende, tweeënhalf uur durende, show met een diversiteit aan muziek en indrukwekkende lichtshows werken onze militaire orkesten en het Nederlands Politieorkest samen met militaire orkesten, artiesten en groepen uit binnen- en buitenland.

Afbeelding verwijderd

Ieder jaar wordt door de Stichting Nationale Taptoe ook een speciale Veteranenvoorstelling gehouden. Daaraan voorafgaand wordt met steun van het Nationaal fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg (vfonds) een ontvangst voor Veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers van Defensie, alsmede voor veteranen en dienstslachtoffers van de Nationale Politie georganiseerd. Een massaal weerzien en gezellig samenzijn met een gezamenlijke maaltijd! De Veteranenvoorstelling is tevens de openingsvoorstelling van de Nationale Taptoe.

De term Taptoe is afkomstig uit de militaire wereld. Als trommelsignalen, eventueel samen met hoorns of trompetten, klonken was het tijd voor de soldaten om naar de kazerne te gaan. Ook moesten kasteleins de biertap dichtdoen (de tap toe doen). 

De Nationale Taptoe bestaat sinds 1954 (toen begonnen als Taptoe Delft). Met uitzondering van het jaar 1975 heeft de Taptoe ieder jaar plaats gevonden. Dit jaar was de 64 editie en onderscheidde de Taptoe zich nog meer van nationale en internationale evenementen die Taptoe of Tattoo in hun naam meedragen. Samen met de Royal Edinburgh Military Tattoo en de Canadese Royal Nova Scotia International Tattoo behoort de Nationale Taptoe tot de top van de wereld.

Lees het volledige artikel op de SMC website

Klik hier voor een foto-impressie.

Jan Gaasbeek/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief