Leefbaar Rotterdam: ’meer gezag voor marechaussees’

Gepubliceerd op: 22-5-2019

ROTTERDAM - De marechaussee en politie bij Hoek van Holland moeten meer bevoegdheden krijgen om actief illegale immigranten op te sporen. Dat bepleit Leefbaar Rotterdam. Raadslid Michel van Elck dient schriftelijke vragen in bij het Rotterdamse stadsbestuur omdat hij de huidige gang van zaken ’van de zotte’ vindt. „Leefbaar Rotterdam wil dat alle mogelijke maatregelen worden genomen om illegale migratie tegen te gaan.”

Het aantal ’inklimmers’ – immigranten die zich verstoppen in vrachtwagens om illegaal de oversteek naar Engeland te maken – is vorig jaar fors gestegen. Volgens Van Elck zijn vorig jaar dertig procent meer illegalen aangetroffen dan in 2017. Afgelopen weekend was het weer raak. „Zo werden er in Hoek van Holland twee grote groepen met Afghanen en Vietnamezen in vrachtwagens aangetroffen. In de Vulcaanhaven werden bij de ferry naar Engeland zelfs 34 vreemdelingen in een vrachtwagen aangetroffen”, somt het raadslid op.

Het is dweilen met de kraan open voor agenten en marechaussees, zeker door regelgeving, stelt Van Elck. „Door allerlei wazige Europese regels is het nu zo dat ze alleen trailers en containers mogen openen als er een concreet signaal is. Dat is natuurlijk absurd.”

Daarom moet het stadsbestuur bij het Rijk ’pleiten voor een verruiming van de bevoegdheden om de pakkans te vergroten’ en eist zijn partij ook fors meer personeel. „Zodat er meer patrouilles plaats kunnen vinden in en rondom het Rotterdamse havengebied.”

In plaats van het leven van de handhavers moeilijk te maken moet Rotterdam mede ervoor zorgen dat ze juist worden geholpen. „Door voor hen alle belemmeringen weg te nemen bij het opsporen van illegale migranten, die ook nog eens steeds gewelddadiger worden.”

Visumplicht
Van Elck herhaalt zijn eerdere en tot op heden genegeerde oproep voor een gebiedsverbod in Hoek van Holland. „Totdat er een visumplicht is, moet er gelet op de stijgende aantallen een gebiedsverbod komen voor Albanezen in Hoek van Holland. Iedereen weet dat ze niet voor het strand komen, maar om illegaal de oversteek naar Engeland te maken.”

Want het zijn voornamelijk Albanezen die als inklimmer richting Engeland willen, is zijn stellige overtuiging. „Albanezen die regelmatig aangetroffen worden met de brief dat zij het land moeten verlaten nog in hun tas of kontzak. Deze draaideur-Albanezen zijn enorm frustrerend voor politie en marechaussee.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief