Vandaag is het slavernijverleden herdacht. Dat gebeurde bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Namens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legde Chef Staf Defensiestaf schout-bij-nacht Ruud Schoonen een krans. Dat gebeurde onder toeziend oog van 60 militairen, aangesloten bij het Multicultureel Netwerk Defensie.
De afschaffing van de slavernij (Keti Koti) wordt jaarlijks op 1 juli gevierd. Speciaal hiervoor hebben componisten met een Surinaamse en Caribische achtergrond een muziekstuk gecomponeerd. Dat deden ze in samenwerking met het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis en met militaire muzikanten. In het stuk, dat morgen officieel wordt aangeboden, komen muzikale invloeden van verschillende regio’s samen. Vandaag bracht de marinierskapel het tijdens een generale repetitie al ten gehore.
Erehaag
Defensie organiseerde meer herdenkingen, zoals op 27 juni. Bij een school op het Surinameplein in Amsterdam vormden zo’n 20 militairen een erehaag. Die was bedoeld om alle 200 kinderen te verwelkomen als ambassadeur van het slavernijverleden, het komende jaar. Alle leerlingen legden een roos bij De Levensboom, het Monument van Besef. Dat dient eveneens als herdenking voor het slavernijverleden. Bij de landmacht was er 26 juni een Keti Koti herdenkingsdiner.
De herdenkingen zijn bedoeld om stil te staan bij het leed en de strijd rond slavernij. Het is ook eerbewijs aan degenen die geleden hebben en dat nog steeds doen. Want ook al gaat het over het verleden, dit heeft een diepe doorwerking in ons heden.
Eenheid en samenwerking
Defensie maakt zich sterk voor een diverse en inclusieve organisatie. Door actief deel te nemen aan onder meer de herdenking van het slavernijverleden en de viering van Keti Koti, laat de krijgsmacht zien dat discriminatie, racisme en uitsluiting niet worden getolereerd.
Samen herdenken en vieren bevordert een gevoel van eenheid en samenwerking. Dat is essentieel voor het succes van de missie van Defensie.
Bron: Ministerie van Defensie
Op 27 juli 2026 is het 60 jaar geleden dat we ons melden op de Koning Willem III in Apeldoorn.
We gaan op maandag 27 juli 2026 een reünie houden op diezelfde Koning Willem III in Apeldoorn.
Aanmelden kan via walther.hoosemans@hetnet.nl
Bron: Walther Hoosemans
De Koninklijke Marechaussee blikt terug op een succesvol verlopen operatie rondom de NAVO-top die deze week in Nederland plaatsvond. De Marechaussee leverde een belangrijke bijdrage aan het veilige, waardige en gastvrije verloop van dit evenement.
De veiligheidsoperatie kenmerkte zich door een intensieve samenwerking tussen diverse nationale, internationale, militaire en civiele partners. De Marechaussee was zichtbaar aanwezig met ceremoniële begeleidingen op onder andere Schiphol, bij het Catshuis, het World Forum en Paleis Huis ten Bosch. Naast de zichtbare taken richtte de Marechaussee zich op minder zichtbare taken, zoals bewaking en beveiliging op Schiphol, bij het paleis, bij delegaties en in hotels, inzet bij Tijdelijke Militaire Objecten en de uitvoering van de grensbewaking.
De top is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Dit is mede te danken aan de samenwerking met onder andere Defensie en de politie.
Majoor Greet, algemeen commandant van de operatie: "We kunnen met zekerheid zeggen: oké, alles is soepel verlopen, zonder grote incidenten."
Bron: Koninklijke Marechaussee
De Nederlandse Force Protection-bijdrage voor de NAVO-missie in Irak (NMI) is officieel ten einde. Deze taak wordt overgenomen door een ander land. De laatste groep Nederlandse militairen is vandaag op Vliegbasis Eindhoven geland.
Het gaat om 70 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, het National Support Element en leden van de Koninklijke Marechaussee. Ook is een civiel adviseur uitgeroteerd. Eerder deze week keerde al een groep luchtmobiele militairen terug. Dat was met enige vertraging vanwege de sluiting van het luchtruim boven Irak door het conflict tussen Israël en Iran.
Nederland droeg sinds januari 2024 bij aan het Force Protection detachement van NMI. De militairen beveiligden in en rond Bagdad onder meer NAVO-adviseurs. Die geven de Iraakse overheid advies over hoe ze het defensie- en veiligheidsapparaat goed kunnen organiseren.
Doel hiervan is dat Irak zelfstandig de stabiliteit en veiligheid van het land weet te versterken en tegenwicht kan bieden tegen terroristische dreigingen vanuit bijvoorbeeld ISIS.
Bijdrage in Irak niet ten einde
De Nederlandse bijdrage aan NMI duurt voort. Nederland blijft er tot en met juni 2028 met 20 militaire en civiele adviseurs bij betrokken. Daarnaast draagt Nederland in Irak nog altijd bij aan de anti-ISIS coalitie en het hervormingsprogramma Peshmerga Reform. Ook blijft Nederland met civiele experts bijdragen aan de EU adviesmissie EUAM.
Bron: Ministerie van Defensie
De Koninklijke Marechaussee in Limburg heeft op woensdag 18 juni op de N300 bij Landgraaf een 38-jarige man uit Kerkrade aangehouden. Het grensoverschrijdend politieteam (GPT) wilde de bestuurder controleren, omdat hij te hard reed. Bij het zien van het volgteken, ging de man er vandoor. Na een korte achtervolging kon hij worden klemgereden.
Tijdens de controle troffen marechaussees verschillende soorten drugs aan. Hierop is de bestuurder aangehouden en is de woning van de man doorzocht. Hier vond de Marechaussee naast drugs ook een groot contant geldbedrag en diverse wapens aan.
De Koninklijke Marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie Limburg verder onderzoek in deze zaak.
Internationale samenwerking
Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee, Nationale Politie en Duitse politie. Dit team voert samen controles uit om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.
Bron: Koninklijke Marechaussee
Aan de Otterloseweg in Harskamp is donderdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de Koninklijke Marechaussee kwamen ter plaatse. De N310 tussen Harskamp en Otterlo was afgesloten.
Na de vondst van het explosief werd de omgeving afgezet met politielinten. Buurtbewoners moesten binnen blijven.
Rond 20.00 uur kwam het verlossende woord: het ging om een halve Engelse oorlogsgranaat zonder explosief materiaal erin. Dat hadden medewerkers van de EOD en een explosievenverkenner van de marechaussee geconstateerd. Toen alles veilig bleek, werd de N310 werd vrijgegeven.
Hoe de granaat in de berm bij het fietspad op de Otterloseweg terechtkwam, is onbekend. De granaat is door de EOD meegenomen en zal vernietigd worden.
Bron: De Gelderlander
De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).
Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!