Stichting Marechaussee Contact - Actueel

De Koninklijke Marechaussee bestaat vandaag 206 jaar! 

Op 26 oktober 1814 tekende de latere Koning Willem I het oprichtingsbesluit van de Marechaussee.
Nu, 206 jaar later, wordt er meer dan ooit een beroep gedaan op de expertise en capaciteit van de Koninklijke Marechaussee. Dat betekent elke dag opnieuw keuzes maken voor de veiligheid van Nederland.
Grenspolitietaken, bewaken en beveiligen van personen en gebouwen, internationale en militaire politietaken.
De Koninklijke Marechaussee staat er, als het erop aankomt!

Bron: Facebook KMar

Lees verder... 26-10-2020

Ondanks oproep kwamen de vliegtuigspotters toch: ‘Hiervoor trotseer je alles’

Spotters bij de Polderbaan voor de laatste landing van een KLM 747-400. Vliegtuigspotters werden opgeroepen niet te komen kijken naar de laatste landing van een Jumbo van KLM op Schiphol. Ze kwamen toch. Hoe daadkrachtig bestuur uitmondde in een brevet van onvermogen.  
Op last van Marianne Schuurmans, de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, zijn alle plaatsen voor vliegtuigspotters rondom Schiphol zondag gesloten. Bij de spottersplaats bij de McDonald’s staan hekken. Die bij de Polderbaan is helemaal afgesloten. Niemand komt door de afzetting heen. Politie en Marechaussee patrouilleren in jeeps en op motoren. Op matrixborden wordt aangegeven dat er niet gewaarschuwd wordt maar dat er gelijk boetes  zullen worden uitgedeeld. 
Tientallen spotters hebben zich zondagmiddag verzameld op het fietspad net voorbij het plaatsnaambordje  van Boesingheliede. Openbare weg. Daarom kan de politie niet ingrijpen. De spotters staan, met fototoestellen in de aanslag, te  wachten op de KL 896 uit Sjanghai: de laatste passagiersvlucht van een Boeing 747. 
Onbegrip voor maatregel
De 13-jarige Sil Slagter is helemaal uit Ommen gekomen om de Jumbo te zien. Zijn vader heeft hem en een vriendje gebracht. “We gaan gewoon kijken of het lukt,” zegt hij opgetogen met een camera in zijn handen. Zijn vriend, de 14-jarige Niels Berger, is met hem meegekomen. Hij snapt niks van de maatregel van de burgemeester van Haarlemmermeer. “Het pad bij de spottersplaats is twee kilometer lang. Nu zorgen ze ervoor dat iedereen hier op het fietspad naast elkaar gaat staan.”
Circa vijftig spotters hebben zich op het fietspad verzameld. Dat ze eerst een fikse herfstbui over zich heen hebben gekregen, lijkt ze allerminst te deren.
“De 747 is het vliegtuig dat de wereld kleiner heeft gemaakt. Het toestel is cruciaal geweest voor de burgerluchtvaart,” zegt Berry uit het Gooi. Hij is samen met zijn vrouw naar Boesingheliede gekomen. Hij is ervan op de hoogte dat de burgemeester heeft opgeroepen om niet naar de landing van het toestel te komen kijken. “Als je je hart verpand hebt aan de luchtvaart, trotseer je alles.” 
Mondmaskers
Even verderop staat Minke Bronk. Zij wil de landing van de 747 voor geen goud missen. “Ik wil het geluid nog een keer horen,” zegt ze. Ze heeft weinig begrip voor de maatregelen van de burgemeester van Haarlemmermeer. “Je kan mensen toch aanspreken op hun verantwoordelijkheid? Die nemen we wel. Kijk dan, iedereen hier houdt afstand. We staan in de buitenlucht en veel mensen hebben mondmaskers op.” 
Daar is niet iedereen het mee eens. Een witte auto rijdt toeterend voorbij de groep spotters. De bestuurder steekt zijn middelvinger naar hen op. Niemand van de spotters slaat er enige acht op. Net zoals niemand aandacht besteedt aan de chagrijnig kijkende politiemensen en marechaussees die langsrijden in jeeps en op motoren. 
‘De laatste keer die telt’
“Ik wacht op mijn favoriete toestel,” zegt Schipholmedewerker Mimoun Ezzidani met een glimlach. Hij legde de 747 met zijn camera al heel vaak vast. Toch staat hij er vandaag. “Het is de laatste keer die telt.”  
Uiteindelijk doemt de 747 op in de verte. Camera’s gaan in de aanslag. Het toestel lijkt een ererondje te maken boven Schiphol. Tot vreugde van een stel uit Haarlem. Ook zij negeerden het verzoek van de burgemeester. “Dit zie je toch maar één keer?” 

Bron: Het Parool

Lees verder... 26-10-2020

Marechaussee onderzoekt uit de hand gelopen oefening op Oranjekazerne

Marechaussee onderzoekt uit de hand gelopen oefening op Oranjekazerne met gewonden, mogelijk strafzaak
De Marechaussee is een onderzoek gestart naar een ernstig incident bij een oefening op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Daarbij raakten in oktober 2019 ten minste vier mensen gewond. Dat bevestigen zowel de Marechaussee als de Veiligheidsregio tegenover deze krant. Beiden zijn betrokken bij de oefening.
Op het militaire terrein ten noorden van Arnhem werd terrorismegevolgbestrijding geoefend, bedoeld om te trainen wat er na een aanslag moet gebeuren. Het was een oefening met meerdere hulpdiensten tegelijk: een ambulance, de brandweer, de politie, de marechaussee en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). 
Zowel de Veiligheidsregio Gelderland-Midden als die van Gelderland-Zuid waren bij de oefening betrokken. Het onderzoek wordt gedaan door de Koninklijke Marechaussee omdat het ongeluk gebeurde op militair terrein.
Daarbij werden ook ‘lotusslachtoffers’ ingezet om zo realistisch mogelijk gewonden na te bootsen. Een aantal van hen raakte gewond toen er een rookgranaat in een pand werd gegooid. Mogelijk is een verkeerd type rookgranaat gebruikt, die niet geschikt is voor binnen gebruik.
Volgens het persbericht dat de Marechaussee destijds verstuurde zijn vier personen lichtgewond geraakt. Volgens betrokkenen zouden meer mensen gewond zijn geraakt en zijn meerdere slachtoffers later alsnog in het ziekenhuis opgenomen.
Volgens een betrokken bron, die stelt dat een van de slachtoffers achteraf zuurstof toegediend moest krijgen, heeft zeker een van de slachtoffers nog steeds last van het het incident, vooral ook van de traumatische ervaring.
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid was leidend bij de oefening en bevestigt dat er een onderzoek loopt. De veiligheidsregio wil niet inhoudelijk reageren, omdat ze het onderzoek niet wil beïnvloeden.
Ook de letselschade advocaat die een aantal van de slachtoffers vertegenwoordigt bevestigt dat het onderzoek nog loopt. Dat het onderzoek lang duurt is volgens hem niet ongebruikelijk. ,,In het algemeen kan ik zeggen dat zo’n onderzoek erg lang kan duren. Zeker als er sprake is van ernstige verwondingen of dodelijke slachtoffers.”
De Marechaussee laat weten dat het onderzoek is aangeboden aan het Openbaar Ministerie, maar dat het OM aanvullende vragen heeft gesteld aan de onderzoekers. De Marechaussee kon niet vertellen op welke termijn het onderzoek opnieuw wordt aangeboden. Wanneer dat uiteindelijk gebeurt, neemt het OM een beslissing over een eventueel strafrechtelijke vervolging.
Het Openbaar Ministerie wil nog niet zeggen hoe de verdenking luidt. ,,Als het onderzoek is afgerond, beoordeelt de officier of sprake is van strafrechtelijke verwijtbaarheid en of er iemand vervolgd gaat worden. Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen.”


Bron: De Gelderlander

Lees verder... 26-10-2020

Aanhoudingen na vondst explosief materiaal in auto Schiphol

De politie heeft zondag bij Schiphol twee mensen aangehouden nadat in hun auto explosief materiaal is gevonden. De politie houdt er rekening mee dat het explosief materiaal bedoeld was voor een ram- en plofkraak.
De marechaussee meldt dat het om een man en een vrouw gaat. De verdachten reden over de A4 toen de auto opviel bij de politie. Die heeft hen naar een parkeerterrein bij Schiphol begeleid. 
Daar is de auto doorzocht door de explosievenopruimingsdienst. De omgeving was tijdelijk afgezet. Een woordvoerster van de marechaussee liet zondagochtend weten dat de situatie onder controle is.


Bron: Het Parool

Lees verder... 25-10-2020

Cryptofoons politie en marechaussee waren af te luisteren door NSA

Nederlandse politie- en beveiligingseenheden zouden jarenlang speciaal beveiligde cryptofoons hebben gebruikt die door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA afgeluisterd konden worden. Dat blijkt uit documenten die radioprogramma Argos heeft ingezien.
Onder andere de Nederlandse politie en Koninklijke Marechaussee kochten honderden exemplaren van de Zwitserse Ascom SE 660 Crypto. Deze radio's en mobilofoons gebruiken versleuteling om gesprekken extra te beveiligen.
Inmiddels zou duidelijk zijn dat deze apparaten een achterdeurtje bevatten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hiermee was het mogelijk om gesprekken af te luisteren. Het is onduidelijk hoe vaak gesprekken ook actief zijn bespioneerd.
In Nederland werd de apparatuur veel gebruikt door speciale diensten, waaronder de afdeling die diplomaten beveiligt en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Ook het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag werd met de cryptofoons beveiligd.
Eerder dit jaar kwam aan het licht dat de achterdeurtjes in de cryptofoons werden geplaatst. Dat was onderdeel van 'Operatie Rubicon', waarbij de Duitse inlichtingendienst samen met de NSA het communicatiebedrijf Crypto AG kocht.
Door de overname konden Duitsland en de Verenigde Staten sinds de jaren zeventig meeluisteren met zogenaamd beveiligde gesprekken op de verkochte apparatuur. Dit kwam aan het licht toen anonieme bronnen spraken met The Washington Post en ZDF.
Impact op Nederland was eerder nog onbekend.
Eerder bleek al dat op die manier in veel landen kon worden afgeluisterd, maar de exacte impact op Nederland was tot op heden niet bekend. De documenten ingezien door Argos maken duidelijk in hoeverre Nederlandse politiediensten slachtoffer waren.
Volgens een anonieme bron zijn in elk geval 625 van de apparaten door Nederland gekocht. Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat er ongeveer 150 in gebruik waren. De politie kon nog geen cijfers delen.


Bron: NU.nl

Lees verder... 24-10-2020

Tientallen zware gevechtsvoertuigen rijden naar oefening.

Gebulder bij de kazernepoort in Havelte, tientallen zware gevechtsvoertuigen rijden naar oefening. Ruim twintig grote militaire voertuigen vertrokken vanmorgen vroeg vanuit Havelte richting Amersfoort. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte doen mee aan een grote oefeningen genaamd Zebra Sword.
,,We gaan twee weken lang oefenen op de Leusderheide”, vertelt commandant Maikel Vrenken. Een grote stoet met voertuigen op rupsbanden verlaat rond acht uur vanmorgen de kazerne in Havelte. De CV90 gevechtsvoertuigen worden van begin tot eind begeleid door motorrijders van de Koninklijke Marechaussee.
,,Het gaat in totaal om twintig voertuigen. Het gebeurt niet vaak dat we die over zo’n afstand over de openbare weg verplaatsen. Als we naar een oefening in Duitsland gaan, gebeurt dat vaak met de trein.”
Een grootschalige oefening die gepland was in Duitsland ging door de maatregelen om het coronavirus in te dammen niet door. ,,Daarom is ervoor gekozen om deze oefening nu in Nederland te houden”, aldus de commandant. Aan de oefening, die tot 11 november duurt, doen vier landmacht-brigades mee.

 

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees verder... 23-10-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.