Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Historisch vliegtuig in de problemen, maar weet veilig te landen op vliegbasis Gilze-Rijen

Een historisch vliegtuigje is zaterdagmiddag uit voorzorg geland op vliegbasis Gilze-Rijen. Het toestel kreeg technische problemen, waarop de piloot toestemming vroeg om te landen. Dat laten de marechaussee en de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten. De twee inzittenden kwamen ongedeerd van boord.
De brandweer rukte uit voorzorg met een blusvoertuig uit naar de basis, maar hoefde niet in actie te komen. De marechaussee handelt de situatie verder af, omdat het om militair terrein gaat. Om welk type vliegtuig het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Bron: Omroep Brabant

Lees verder... 9-8-2020

De veiligheid eerst

Leuk artikel in de Defensie krant, via de site te lezen.

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2020/31/02_zhkh-artikel

 

Bron: Defensiekrant

Lees verder... 7-8-2020

Marechaussee arresteert vrouw die met trekker op landingsbaan rijdt

De Koninklijke Marechaussee heeft een 36-jarige vrouw uit Achtkarspelen aangehouden in verband met de boerenprotesten een maand geleden op Groningen Airport Eelde (GAE).
De vrouw reed op 2 juli met haar trekker op de start- en landingsbaan van het vliegveld. 'Ze is aangehouden voor het in gevaar brengen van de luchtvaart en vernieling', laat de Koninklijke Marechaussee weten.
De vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in de zaak. 'Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.'
Tijdens één van de eerste dagen van de boerenprotesten tegen het veevoerbeleid van de regering, reden enkele tientallen boeren met hun trekkers de start- en landingsbaan op. Daarbij werden onder meer een hek en verlichting vernield.

Bron: RTVNoord

Lees verder... 7-8-2020

Burgemeester Breda wil meer macht om 'riskante Belgen' weg te sturen

Betonblokken op de weg? Zwaaien met bonnen? Meer controles? Wie het weet, mag het zeggen. Paul Depla, burgemeester van Breda, zoekt naar geoorloofde en praktische middelen om bezoekers te weren uit landen of gebieden waar, door het coronavirus, code oranje geldt. “Ik verwijt niemand iets, maar politie en Koninklijke Marechaussee hebben nu niet de formele positie om mensen terug te sturen”, aldus Depla.
De burgemeester gunt iedereen zijn of haar pleziertje, maar wanneer er mensen uit bijvoorbeeld de provincie Antwerpen zijn gemeente binnentreden, dan is het met de gastvrijheid bij wijze van spreken snel gedaan. In en om de Belgische havenstad gelden sinds korte strenge regels om een verdere verspreiding van het COVID-19-virus te voorkomen. Toch komt het geregeld voor dat mensen uit deze omgeving zich op een Bredaas terras melden.
Depla zit hier niet op te wachten. Hij maakt zich al enige tijd zorgen over de behoorlijke toename van het aantal besmettingsgevallen in zijn gemeente. Zorgen, omdat het volgens hem grotendeels om mensen gaat tussen de 17 en 30 jaar oud die het niet zo nauw nemen met de regels, al hebben ze dan wel in de regel milde klachten. Maar ook zorgen, omdat het lastig te achterhalen is wie waar en wanneer ziek is geworden. Bij thuisfeestjes? In de kroeg? Op een bedrijf?
Juist daarom vindt Depla het belangrijk dat hij over instrumenten kan beschikken om brandhaarden snel in de kiem te smoren of om te voorkomen dat corona de kans krijgt zich in het Bredase te nestelen. Hij was blij te horen dat premier Mark Rutte donderdagavond aankondigde dat er lokaal meer en sneller maatregelen genomen mogen worden. Maar hoe precies? Hoe zou die regionale gereedschapskist eruit moeten zien?
“We hebben het er eerder vandaag in het regionaal overleg over gehad. Binnen Europa is er vrij verkeer van personen en goederen. Dat beteken dat politie en marechaussee alleen hun overredingskracht hebben om mensen terug te sturen. Wat ze dan wel zouden kunnen doen om dwingender over te komen? Eigenlijk zou het al voldoende moeten zijn wanneer bezoekers op hun moreel appèl kunnen worden gewezen. Sorry, het spijt me zeer, maar uw gouverneur heeft gezegd dat u alleen maar voor noodzakelijke reizen naar andere provincies kunt reizen”, vertelt Depla.
“Ik weet het: agenderen is soms makkelijker dan oplossen, maar ik vind wel dat het mijn taak is dit onder de aandacht te brengen. Bij de Galderse Meren (waar al enkele keren mensen zijn geweigerd, red.) ligt het wat anders, daar hebben we wel de bevoegdheid.”

Bron: Omroep Brabant

Lees verder... 7-8-2020

Zeven verstekelingen gevonden in container in Europoort

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond zeven verstekelingen gevonden in het Rotterdamse havengebied Europoort. Ze zaten verstopt in een container.
Marechaussees ontdekten het gezelschap toen hun speurhond aansloeg. Volgens de regionale omroep Rijnmond gaat het om zes mannen en een vrouw.
Ze zijn onderzocht door ambulancepersoneel en bleken gezond. Waar ze vandaan komen is nog niet bekend.

Bron: NOS

Lees verder... 6-8-2020

Afghanen gebruiken valse paspoorten in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft bij Hoek van Holland drie Afghanen aangehouden met valse paspoorten. Een van de drie was minderjarig. De andere Afghanen zijn een 26-jarige vrouw en een 27-jarige man.
De drie wilden met de ferry naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Bij de grenscontrole bleek dat de Franse paspoorten vals waren. De Afghanen hebben asiel aangevraagd in Nederland. 
De Marechaussee doet nu verder onderzoek naar de zaak.

Bron: RTV Rijnmond

Lees verder... 6-8-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.