Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Schrik op Schiphol door stroomstoring op een van de drukste dagen van het jaar

Amsterdam- Reizigers sloeg vrijdagmorgen de schrik om het hart vanwege een stroomstoring in vertrekhal twee op Schiphol. De luchthaven bevestigt het voorval.

Op social media is te zien dat reizigers bij de handbagagecontrole en de paspoortcontrole in vertrekhal twee in het donker staan. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee ging het om een korte storing. „Het is inmiddels opgelost. Deze storing heeft geen impact gehad.”

Vrijdag is één de drukste dagen van het jaar op Schiphol met bijna 90.000 vertrekkende passagiers omdat de schoolvakantie in de regio Noord begint. Een storing zoals vrijdagmorgen zou eigenlijk niet plaats kunnen vinden, omdat de luchthaven 24 uur per dag en zeven dagen in de week operationeel moet zijn. Dat passagiers in het donker staan is opvallend, omdat er buiten de noodstroomvoorziening sprake is van noodverlichting. Die zou gewoon aangegaan moeten zijn, zo blijkt uit stukken over het ontwerp van de verlichting van Schiphol. Zo’n 25% van alle lampen op de luchthaven betreft noodverlichting en is verwerkt in de bestaande lichtsystemen.

Schiphol: ’Geen operationele gevolgen’
Schiphol zegt nog niet te weten wat de oorzaak is van het uitvallen van de systemen. „De storing heeft geen operationele gevolgen gehad”, zegt een woordvoerder. Op de luchthaven wordt veel gebouwd op dit moment.

Bij de start van de meivakantie in 2018 was sprake van grote chaos omdat er een storing was die uren duurde waardoor passagiers niet ingecheckt konden worden, terminals overvol raakten en toegangswegen afgesloten moesten worden. De noodstroomvoorziening was toen niet op orde.

 

Bron: De Telegraaf

Lees verder... 12-7-2025

Vader weigert baby rechtop te zetten tijdens landing, gezagvoerder belt politie: 125 euro boete

Het verkeerd vasthouden van zijn baby tijdens een vlucht is een man duur komen te staan. Bij de landing weigerde hij de aanwijzingen van het personeel op te volgen om zijn kind rechtop te zetten en schold hij het personeel uit. De rechter veroordeelt de man tot een boete van 250 euro, waarvan 125 euro voorwaardelijk.

De 37-jarige man was op 16 april van dit jaar met zijn vrouw en baby onderweg van Barcelona naar Schiphol. Hun baby lag bij hem op schoot te slapen toen de landing werd ingezet. Maar toen het personeel bij hem langskwam met instructies, liepen de gemoederen hoog op.
   
De man weigerde de baby rechtop te zetten en schold het personeel uit. Omdat de situatie in het vliegtuig verder escaleerde, besloot de gezagvoerder alvast de politie in te schakelen. Na de landing werd de man aangehouden door de marechaussee.
Hij kreeg een boete die ook direct betaald werd, maar later tekende de man toch bezwaar aan. Dit zorgde ervoor dat hij zich donderdag voor de rechter moest verantwoorden.

Onredelijk verzoek’
In de rechtbank zei de vader dat hij het een onredelijk verzoek vond van het personeel. Hij stelde dat de baby in een veilige houding, in de gordel, lag. De houding die het personeel eiste, was juist onveilig, meende hij.
 
Officier van justitie
De officier van justitie verklaarde dat het gedrag van de man ertoe leidde dat het personeel zich minder met de landing kon bezighouden. „Het personeel weet hoe een baby gepositioneerd moet worden tijdens de landing. De bemanning geeft deze aanwijzingen juist in het kader van de veiligheid van de baby.”

Vrouw moest alleen verder
Omdat de man na de vlucht gearresteerd was, moest de vrouw met de baby alleen verder reizen. „Als hij gewoon geluisterd had naar de aanwijzingen van het personeel dan was hij niet aangehouden en had hij bij zijn vrouw en baby kunnen blijven”, aldus de officier van justitie.
Het OM eiste een geldboete van 250 euro. De rechter acht de feiten bewezen en veroordeelt de man ook tot de 250 euro boete, maar waarvan wel de helft voorwaardelijk.

 

Bron: AD

Lees verder... 12-7-2025

Klimaatactivisten slepen Schiphol voor de rechter wegens gebiedsverbod

Extinction Rebellion daagt Schiphol voor de rechter vanwege het gebiedsverbod dat het heeft opgelegd aan 37 activisten die demonstreerden in de terminal achter de paspoortcontrole. De actieclub beschouwt het als een ‘ernstige beperking van tenminste drie grondrechten’.

Het gebiedsverbod komt de facto neer op een vliegverbod voor de klimaatactivisten. Schiphol legde het op nadat activisten in maart hadden deelgenomen aan een Exctinction Rebellion-demonstratie tegen het Flying Blue-spaarplan van KLM.

Via dit frequent flyerprogramma sparen reizigers met elke vliegreis punten, die kunnen worden ingeruild voor kortingen of extra’s. Het spaarprogramma, dat populair is onder zakelijke reizigers, beloont vaak vliegen en is volgens de actievoerders ‘hét symbool van een industrie die weigert de klimaatontwrichting onder ogen te zien’.

Protest bij KLM-lounge
Exctinction Rebellion (XR) kreeg toestemming om te demonstreren voor de deur van Schiphol, een van de grootste luchthavens van Europa. Maar tientallen activisten wisten ook de terminal te bereiken. Ze hadden naar eigen zeggen een vliegticket dat zij konden annuleren. Hun boardingpass kon meermaals worden gescand. Daardoor konden meerdere activisten op één ticket de vertrekhal in, de ruimte achter de paspoortcontrole. Daar demonstreerden ze onder meer bij de KLM-lounge.

De marechaussee, die de orde handhaaft op de luchthaven, hield die middag 67 activisten aan. Ze waren gevraagd de luchthaven te verlaten, maar weigerden dat.

Uiteindelijk is aan 37 activisten een gebiedsverbod opgelegd, zo bleek in april. Sommigen krijgen een verbod van vijf jaar, anderen tien jaar. Het gebiedsverbod komt neer op een vliegverbod vanaf de luchthaven, omdat activisten niet langer de terminal mogen betreden. Wel mogen ze op het plein voor Schiphol en op Schiphol Plaza komen, het publiek toegankelijke winkelcentrum van de luchthaven.

Eis; gebiedsverboden intrekken
XR sprak destijds al van een ‘gevaarlijke onderdrukking van het demonstratierecht en een disproportionele beperking van de bewegingsvrijheid’. ‘Het demonstratierecht houdt in dat je mag demonstreren op een afstand binnen het zicht en het gehoor van het onderwerp van je demonstratie, ook wanneer dat zich op privéterrein bevindt. In dit geval is de Frequent Flyer Lounge – waar KLM ‘elite’-passagiers die veel vliegen verwent met gratis hapjes en drankjes – de meest logische plek om te demonstreren.’

Nu sleept de actieclub Schiphol dus voor de rechter met de eis dat de gebiedsverboden worden ingetrokken. XR stelt dat de zaak een ‘ultimum remedium’ is, maar ‘rechterlijk ingrijpen is de enige manier om deze intimiderende onrechtmatige praktijk van toegangsverboden te doen stoppen’. Het gebiedsverbod resulteert volgens de actievoerders in een ‘ernstige beperking van tenminste drie grondrechten’, namelijk ‘het recht om zich vrijelijk te verplaatsen, het demonstratierecht en het recht op vrije meningsuiting’.

Schiphol beroept zich voor het verbod op de huisregels, en volgens de actievoerders ‘rammelt (dat) aan alle kanten’. Zo behoort een toegangsverbod niet tot de sancties die Schiphol volgens de eigen huisregels kan opleggen. ‘Hierdoor is het niet voorzienbaar of voorspelbaar wanneer dit middel wordt gebruikt en kan de demonstrerende burger zijn of haar gedrag niet op dergelijk optreden afstemmen.’

Ook hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder (Vrije Universiteit) noemde de maatregel eerder in deze krant onevenredig zwaar. ‘Dit is uitzonderlijk, het gaat veel te ver.’

Overtreding huisregels
Een Schiphol-woordvoerder is in een reactie onvermurwbaar. ‘Er zijn veel plekken waar je mag demonstreren: op Plaza, voor de luchthaven, soms zelfs daarbinnen. Maar we willen principieel geen acties in beveiligd gebied. Reizigers moeten gerust van A naar B kunnen lopen, zonder actievoerders.’

Het stelt dat er ‘genoeg plekken zijn waar het recht op demonstratie net iets minder vrij is dan elders’. ‘In een gevangenis, in het Torentje, in een politiebureau. En zou je in het Volkskrantgebouw mogen demonstreren?’

KLM gaat overigens niet in op de eis van de klimaatactivisten, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij al eerder. Het Flying Blue-programma spoort passagiers immers niet enkel aan om meer te vliegen. ‘Je kunt de punten gebruiken voor gratis tickets, maar bijvoorbeeld ook om meer duurzamere vliegtuigbrandstoffen te kopen. Met ons loyaliteitsprogramma willen we passagiers die toch al vliegen belonen als ze voor ons kiezen. Daarin zijn we niet uniek: dat doet Albert Heijn of een tankstation ook.’

 

 

Bron: De Volkskrant

Lees verder... 12-7-2025

Boete voor Landsmeerse (25) na solo-protest in vliegtuig: "Ik kon niet niets doen"

Een 25-jarige vrouw uit Landsmeer heeft een geldboete van 480 euro gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat zij zich tijdens een vlucht van Schiphol naar Zagreb verzette tegen de uitzetting van twee mensen. Zij weigerde aanwijzingen van het cabinepersoneel en de marechaussee op te volgen toen ze tijdens het taxiën opstond om te protesteren.

Aan boord zaten twee mensen die door de Marechaussee Nederland werden uitgezet, en naar Kroatië werden gebracht. Tijdens het taxiën maakte de vrouw haar stoelriem los, stond op en riep andere passagiers op ook te demonstreren. Ze sprak met het cabinepersoneel en de marechaussee in de hoop de uitzetting tegen te houden. 

Uitgelachen
Via een mensenrechtenorganisatie waar ze bij betrokken is, zou ze hebben gehoord dat een van de twee mensen ziek was en alleen in Nederland de juiste zorg zou krijgen. "Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om niets te doen", zei ze geëmotioneerd in de rechtszaal. Op haar oproep om mee te demonstreren, werd door andere passagiers niet gereageerd. "Over het algemeen reageerden mensen verbaasd, verder werd ik genegeerd en uitgelachen."

Volgens de marechaussee en het cabinepersoneel weigerde de vrouw meerdere malen op haar stoel plaats te nemen. De vrouw ontkent dat ze heeft geschreeuwd, maar erkent dat ze bewust bleef staan: "Ik hoopte dat de piloot zou zeggen dat de mensen uit het vliegtuig mochten, zodat hun advocaat meer tijd zou hebben om aan de zaak te werken. Ik zag die mensen achterin het vliegtuig doodsbang. Ik wist dat zij geen hulp zouden krijgen in Kroatië."

Gevaarlijke situatie
De rechter oordeelde dat de vrouw zich ernstig strafbaar heeft gedragen, vooral omdat het toestel al in beweging was en de piloten daardoor moesten terugkeren naar de gate. Dit leidde niet alleen tot vertraging, maar ook tot overlast voor medepassagiers en het cabinepersoneel. De vrouw kreeg een geldboete van 480 euro, waarvan 240 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. 
 

Officier van justitie
De officier van justitie noemde het een nobel streven om ergens voor te staan. "Je mening uiten kan en mag vrij ver gaan, maar mevrouw is hier te ver gegaan", zei hij. Hij wees erop dat tijdens het taxiën de veiligheid cruciaal is en dat het gedrag van de vrouw tot gevaarlijke situaties had kunnen leiden. "De gezagvoerder moest zich opeens met deze situatie bezighouden, terwijl hij zich op de start moest concentreren."

De Landsmeerse beloofde in de rechtbank nooit meer te demonstreren aan boord van een vliegtuig, en in het vervolg op andere, legale, manieren actie te voeren. 

 

Bron: NH Nieuws

Lees verder... 12-7-2025

Voortaan ook digitaal aanmelden

Standaard >

Scan de code en u wordt doorverwezen naar de aanmeldpagina

Lees verder... 11-7-2025

Mooi Nieuws uit Flevoland

Beroeps- en dienstplichtig collega slaan handen ineen ;
Nieuwe regio toegevoegd aan de bijeenkomsten voor (alle) postactieve KMar collega's
SMC- Flevoland !

John de Kievit en Herman Wijnands melden, als nieuwe coördinatoren, het volgende :

Voor Flevoland (maar ook Harderwijk en omstreken !) willen wij graag de organisatie van deze bijeenkomst oppakken
en dit 2 x per jaar gaan doen (voor- en najaar)

Eerste datum : woensdag 8 oktober 2025
Locatie : Tennisvereniging de Punt
Sportlaan 9
3893 AB Zeewolde
Programma :
- Inloop vanaf 13.45 uur.
- Aanvang 14.00 uur.
- Samenzijn met een hapje en drankje.
- afsluiting 17.00 uur

Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden, tenzij er meer gedronken wordt dan de uitgereikte consumptiebonnen.
Dit is dan voor uw eigen rekening.

Voor wie ?
De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle post-actieve collega's van de KMar (beroeps-, dienstplichtig, burgerambtenaar, BBT, KVV, KVM etc.) maar -vooralsnog- zonder partner.
Mocht u nog collega's in de regio kennen, die niet op social media zitten, dit bericht mag ruim worden verspreid !
Benieuwd en enthousiast ?
Aanmelden : vóór 24 september 2025
Emailadres : smcflevoland@gmail.com
Graag erbij vermelden : Uw naam, welke lichting, waar u gediend heeft en op welk telefoonnummer we u kunnen bereiken zodat wij via WhatsApp u verdere informatie kunnen verstrekken.

Met collegiale groet,
Namens SMC,
Herman Wijnands en John de Kievit

Lees verder... 11-7-2025

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.