Boete voor Landsmeerse (25) na solo-protest in vliegtuig: "Ik kon niet niets doen"

Gepubliceerd op: 12-7-2025

Een 25-jarige vrouw uit Landsmeer heeft een geldboete van 480 euro gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat zij zich tijdens een vlucht van Schiphol naar Zagreb verzette tegen de uitzetting van twee mensen. Zij weigerde aanwijzingen van het cabinepersoneel en de marechaussee op te volgen toen ze tijdens het taxiën opstond om te protesteren.

Aan boord zaten twee mensen die door de Marechaussee Nederland werden uitgezet, en naar Kroatië werden gebracht. Tijdens het taxiën maakte de vrouw haar stoelriem los, stond op en riep andere passagiers op ook te demonstreren. Ze sprak met het cabinepersoneel en de marechaussee in de hoop de uitzetting tegen te houden. 

Uitgelachen
Via een mensenrechtenorganisatie waar ze bij betrokken is, zou ze hebben gehoord dat een van de twee mensen ziek was en alleen in Nederland de juiste zorg zou krijgen. "Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om niets te doen", zei ze geëmotioneerd in de rechtszaal. Op haar oproep om mee te demonstreren, werd door andere passagiers niet gereageerd. "Over het algemeen reageerden mensen verbaasd, verder werd ik genegeerd en uitgelachen."

Volgens de marechaussee en het cabinepersoneel weigerde de vrouw meerdere malen op haar stoel plaats te nemen. De vrouw ontkent dat ze heeft geschreeuwd, maar erkent dat ze bewust bleef staan: "Ik hoopte dat de piloot zou zeggen dat de mensen uit het vliegtuig mochten, zodat hun advocaat meer tijd zou hebben om aan de zaak te werken. Ik zag die mensen achterin het vliegtuig doodsbang. Ik wist dat zij geen hulp zouden krijgen in Kroatië."

Gevaarlijke situatie
De rechter oordeelde dat de vrouw zich ernstig strafbaar heeft gedragen, vooral omdat het toestel al in beweging was en de piloten daardoor moesten terugkeren naar de gate. Dit leidde niet alleen tot vertraging, maar ook tot overlast voor medepassagiers en het cabinepersoneel. De vrouw kreeg een geldboete van 480 euro, waarvan 240 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. 
 

Officier van justitie
De officier van justitie noemde het een nobel streven om ergens voor te staan. "Je mening uiten kan en mag vrij ver gaan, maar mevrouw is hier te ver gegaan", zei hij. Hij wees erop dat tijdens het taxiën de veiligheid cruciaal is en dat het gedrag van de vrouw tot gevaarlijke situaties had kunnen leiden. "De gezagvoerder moest zich opeens met deze situatie bezighouden, terwijl hij zich op de start moest concentreren."

De Landsmeerse beloofde in de rechtbank nooit meer te demonstreren aan boord van een vliegtuig, en in het vervolg op andere, legale, manieren actie te voeren. 

 

Bron: NH Nieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief