Machocultuur bij Defensie

Gepubliceerd op: 2-7-2021

Machocultuur bij Defensie
●        De NRC heeft een interview gepubliceerd met plaatsvervangend CDS Boudewijn Boots over de machocultuur bij Defensie. Diversiteit en inclusiviteit binnen de krijgsmacht mogen niet de verantwoordelijkheid zijn van een klein groepje, vindt Boots. Daarom belooft hij dat de machocultuur bij Defensie nu echt aangepakt zal worden. Dit onderwerp, het alledaags seksisme en racisme in de krijgsmacht, staat ‘nu op nummer één’, aldus Boots.
●        Het interview begint met een bericht van Boots voor alle militairen die op hun werk seksisme of racisme ervaren: “Meld je, desnoods bij mij als je je niet veilig voelt bij je eigen leidinggevende. Kom naar me toe. Mijn nummer en e-mailadres staan in het interne systeem.”
●        Over de afstudeerscriptie van Irina Tziamali en het interview met de ex-luitenant-kolonels Claudia Redout en Gwenda Nielen zegt Boots het volgende: “De boodschap is dat er nog onvoldoende aandacht is voor de ongelijkheid en onveiligheid voor vrouwen en anderen die worden uitgesloten. Dat erken ik volmondig. Dat komt hard binnen, maar ik ben er ook blij mee. Het maakt de urgentie duidelijk.”
●        Verder wordt er in het interview onder meer gevraagd de eigen ervaringen van Boots, wat hij als commandant bijvoorbeeld zelf deed om seksisme te bestrijden. Ook denkt Boots na over een verklaring voor het gebrek aan actie tegen seksisme en het gebrek aan verandering, en wordt er naar de toekomst gekeken.
●        Linda.nl is in gesprek gegaan met cadet-vaandrig Irina Tziamali over haar scriptie. Zo vertelt Tziamali over de aanleidingen voor het schrijven van de scriptie. Toen ze zelf net op de KMA zet, werd in een gesprek met een vrouwelijke kapitein en ouderejaars al meteen benadrukt dat ze in de minderheid waren. “Er werd gelijk duidelijk gemaakt dat alles wat je als vrouw doet, wordt uitvergroot. Ik denk dat ik zo wel bewuster werd van mijn eigen gedrag.”
●        Ook sprak Linda.nl met luitenant-kolonel Linda Lauret, die commandant is van de cadetten-wing op de KMA. Lauret wist meteen dat de scriptie van Tziamali waardevol was toen ze deze onder ogen kreeg. “Wanneer een medecadet de vragen stelt, krijg je toch andere antwoorden”.
●        Zowel Tziamali als Lauret geloven dat het organiseren van gesprekken tussen cadetten kan zorgen voor meer wederzijds begrip en het veranderen van de onderlinge norm. “Dat gaat in kleine stapjes, maar het effect is groot,” zegt Lauret. Tziamali vult aan dat “door elkaars ervaringen aan te horen, kun je microrevoluties ontketenen”. Tziamali merkt ook dat haar scriptie meerdere ‘microrevoluties’ heeft voortgebracht.
●        In Trouw schrijft journalist Paul van der Steen over de weerstand die vrouwen ondervonden bij de oprichting van vrouwenonderdelen bij de landmacht en luchtmacht na WOII. Ondanks dit soort weerstand ging de opmars van vrouwen binnen het leger door, maar toch heerst er op de KMA nog altijd een bijna onuitroeibare machocultuur, aldus Van der Steen.

Bron: Verschillende media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief