Marechaussee heeft handen vol om West-Brabant en Zeeland veilig te houden

Gepubliceerd op: 5-7-2025

HOOGERHEIDE - Nu de onrust in de wereld groeit, is de Koninklijke Marechaussee als militaire politie op vele fronten actief. Wat ze zoal doen bij de nieuwe brigade Zeeland/West-Brabant? „Alles wat de BV Nederland veiliger maakt.”

Een bootje met 21 Albanezen dat van Tholen naar Engeland vaart, 13 Afrikaanse verstekelingen die langs de A4 bij Ossendrecht uit een Bulgaarse truck vluchten, een busje met een miljoen illegale sigaretten op de A16 bij Hazeldonk: als grenspolitie komt de Marechaussee van alles tegen.

Het is slechts een greep uit het werk van dit Defensie-onderdeel, dat als een Zwitsers zakmes tal van veiligheidstaken vervult in binnen- en buitenland. „Zo heb ik het al 41 jaar naar mijn zin bij de Marechaussee”, zegt Sicco Zoer.

Ooit adviseerde hij de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, nu waakt hij als brigadecommandant over Zuidwest-Nederland. „Tussen Zeeuwse nuchterheid en Brabantse gezelligheid.”

Zijn marechaussees zijn te land, ter zee, in de lucht én op het spoor actief. Het meest zichtbaar voor het publiek zijn ze op de weg. „We controleren de grens met België van Retranchement tot bij Tilburg. Plus de A4 en A16.”

*Extra grenscontroles*
Over de extra grenscontroles die asielminister Faber instelde, spreekt Zoer geen oordeel uit. „Wij doen niet aan politiek, wij voeren uit. Meer capaciteit is er niet, maar we staan er wat vaker dan voorheen, én met de bevoegdheid om mensen terug te sturen. Dat heeft toch wel effect.”

Sinds december zijn langs heel de landsgrens in een half jaar 80.000 personen gecheckt. 360 mensen werd de toegang geweigerd omdat ze niet de juiste verblijfspapieren hadden, er waren 170 aanhoudingen voor documentfraude, mensensmokkel, drugscriminaliteit en verkeersovertredingen. Vijftig personen vroegen bij de grens asiel aan.

„Daar gaan we humaan mee om, aanvragen worden gewoon in behandeling genomen. Hoeveel je afschrikt, weet je nooit. Ons doel is illegale immigratie, drugs- en mensensmokkel, en terrorisme en criminaliteit voorkomen. Dus identificeren we wie er ons land binnenkomt.”

Gedoe is er volgens Zoer amper geweest. „Mensen ondergaan zo’n controle gewoon, op een enkele discussie na hebben we geen weerstand gevoeld. Dat krijg je alleen met wie iets te verbergen heeft. Wie ons land niet in mag, dragen we over aan België.”

Grenspassages bewaken gebeurt ook in de zeehavens van Moerdijk, Vlissingen en Terneuzen. „14.000 bemanningswisselingen per jaar, onder wie 9000 niet-Europeanen. We gaan bij 1200 schepen aan boord en verstrekken visums waarmee personeel naar huis kan.”

Geen geldig reisdocument? Dan moet je op het schip blijven. „We zijn alert op mensensmokkel, of verstekelingen die via touwen of assen van vrachtwagens aan boord komen. Soms klampen bemanningsleden die onderbetaald worden ons aan. Dan halen we de arbeidsinspectie erbij.”

Ook jachthavens hebben hun aandacht. „Vroeger werd de pleziervaart vaak misbruikt voor smokkel. Dat proberen we te verstoren. Ondernemers tippen ons over verdachte situaties, zoals iemand die zonder legitimatie een boot wil huren en cash betalen.”

*Afrikaanse kist voor Fokker*
Verder is zijn brigade paraat bij de vliegvelden Midden-Zeeland en Breda Airport (Seppe), plus de militaire bases Gilze-Rijen en Woensdrecht. „Als daar een passagiersvliegtuig landt voor onderhoud bij Fokker, soms tot uit Tanzania toe, controleren we die crew ook.”

Als militaire politie houden ze Woensdrecht sowieso in de gaten. „Zoals bij die twee demonstraties tegen de oorlog in Gaza. Maar ook een voertuig dat in de buurt rondrijdt en opvalt, checken we. Je moet weten wat er nu allemaal speelt in de samenleving.”

En dan inspecteert zijn team bij Breda nog acht internationale treinen per dag, en heeft de politiezorg over de commandokazerne in Roosendaal, de KMA in Breda of de haven van Vlissingen als er een Amerikaanse legerbrigade in Europa wordt afgelost. „En we trainen ambtenaren in onze expertise: valse documenten herkennen.”

„In de basis zijn wij militairen, zo worden we opgeleid, maar we doen ook politietaken. Zijn je papieren in orde, maar rijd je met vier gladde banden, dan laten we je niet door. We gaan ook af op inbraken of overvallen, doen tientallen reanimaties. En als een soldaat een café verbouwt, dan is hij ook onze klant.”

De Marechaussee beveiligt verder het koningshuis, staatslieden, advocaten en rechtbanken. „Onze brigade is vooral in eigen regio actief, maar er zitten ook teamleden in de Caraïben, en in Bulgarije en Griekenland bij Frontex, dat de buitengrenzen van de EU controleert.”

„Nu de wereld instabieler wordt, schuift het accent van blauw naar groen, richting onze militaire kant. Onze eerste hoofdtaak is Nederland en de NAVO veilig houden, daarna het opereren in oorlogs- en crisisgebieden. We blijven altijd flexibel om landelijk en internationaal inzetbaar te zijn.”

 

Bron: BN De Stem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief