Militairen verkopen badges van de Navo-top op Marktplaats

Gepubliceerd op: 11-7-2025

Militairen verkopen badges van de Navo-top op Marktplaats: ‘Wat ik precies gedaan heb, kan ik niet vertellen’

Een schouderpatch van een zwaarbewapende militair of de armband van een politieagent die meereed in de escorte van een wereldleider. Memorabilia van de Navo-top in Den Haag worden online massaal te koop aangeboden. ‘Wie maak ik hier blij mee?’

‘Hoi, ik heb hier mijn Nato-patch. Eén dienst mee gedraaid, op de mouw en weer eraf. Wat ik precies gedaan heb, kan ik niet vertellen, maar hij is dicht in de buurt van Donald Trump geweest! :-) Wie maak ik hier blij mee?’

Het is de begeleidende tekst bij een advertentie op Marktplaats, waar memorabilia van de Navo-top in Den Haag massaal worden aangeboden. Het AD zocht contact met verkopers en vroeg waarom zij van de herinneringsitems af willen.

‘Voor 100 euro stuur ik hem op’
Veruit het populairste handelsitem is de ‘schouderpatch’, met daarop de tekst ‘Nato-Summit’ en ‘2025’, voorzien van twee tinten blauw en de bekende Navo-ster. Van dit embleem worden er tientallen aangeboden, die te koop staan van Zeeland en Noord-Holland tot Overijssel en diep in Limburg.

Ze gaan van de hand voor een paar tientjes tot bedragen die oplopen tot 150 euro. ‘Gedragen tijdens inzet’, prijst een verkoper zijn verzamelitem aan. ‘I.v.m. veel biedingen. Voor honderd euro stuur ik hem direct op’, zegt een ander. Zo zijn er nog veel meer advertenties.
10.500 stuks

Van deze specifieke patch voor de schouder zijn 10.500 stuks in omloop, zegt het ministerie van Defensie, in wiens opdracht ze zijn geproduceerd. Ze zijn uitgedeeld aan de militairen die eind vorige maand bij de Navo-top zijn ingezet. Bedoeling van de uitgifte was om de zichtbaarheid en herkenning van de militairen te vergroten.

Van alle beschikbare schouderpatches zijn er vijfduizend aan leden van de Koninklijke Marechaussee uitgereikt, de andere 5500 zijn uitgegeven aan militairen van de luchtmacht, landmacht en marine. Deze tweede categorie kreeg naast de schouderpatch een kleinere borstpatch in gebruik. Die is bedoeld voor op het ceremoniële tenue, de ander is voor op het camouflage-, gevechts- of vlekkenpak.

Ook een mooie herinnering
Voor de ene militair is de patch handelswaar, voor een ander is het een herinnering aan een van de vele inzetten tijdens hun carrière. „Die van mij gaat mee naar huis. Daar heb ik een hele serie liggen. Ik vind het een mooie herinnering”, zegt een militair die tijdens de Navo-top actief was.

„Ik doe de patch weg omdat die anders in een la belandt en ik er niks meer mee doe”, zegt een andere militair die betrokken was bij de top in Den Haag. Ze doet het embleem weg voor een naar verhouding zacht prijsje: 40 euro, exclusief verzendkosten.

Hoewel ze het herinneringsinsigne van de hand doet, denkt ze met veel plezier terug aan haar bijdrage aan de operatie Orange Shield. „Na ruim dertig jaar bij defensie is dat voor mij de kers op de taart.”

Mag het wel?
Omdat de patches niet zijn aangemerkt als onderdeel van de uitrusting en als geschenk aan de militairen dienden, is het niet verboden de logo’s te verkopen. „Op het moment dat ze worden verstrekt, zijn ze privé. We hebben niet gezegd dat je ze niet mag weggeven of verkopen”, zegt een woordvoerder van defensie.

Stel dat een militair bijvoorbeeld een helm of dienstvest zou verkopen, dan zou dat onder contractbreuk vallen en wel als verduistering worden gezien.

Politieband lastiger te krijgen
Veel lastiger te verkrijgen is de lichtblauwe armband met oranje rand, met de begeleidende tekst ‘Politie. Navo-top’. Die is uitgereikt aan zo’n 25.000 agenten die in uniform dienstdeden op en rondom locaties van de Navo-top, zoals het World Forum, hotels van delegaties, bij evenementen rondom de conferentie in Rotterdam en op Schiphol.

„Het doel van de armband was om herkenbaarheid te creëren en een extra veiligheidsmaatregel toe te voegen”, zegt een woordvoerder van de politie. „Wie zich in politie-uniform zou begeven op een locatie van de Navo-top, zou zonder armband kunnen rekenen op extra vragen: wie ben je, wat kom je hier doen?” legt hij uit.

„De armbanden waren bedoeld voor eenmalig gebruik. Veel zijn er ingeleverd, maar een deel zal zeker mee naar huis zijn gegaan”, vervolgt de politiewoordvoerder. „Wij zien niet toe op wat er daarna mee gebeurt.”

Ze worden dus te koop aangeboden, al moet de bieder daar veel beter naar zoeken dan naar de Navo-patches. Een van de weinige die beschikbaar is, ‘wordt alleen verkocht voor verzameldoeleinden’, zegt de verkoper.

Hergebruik niet logisch
Daar raakt de handelaar aan een gevoelig punt, want de verkoop van politiekleding is in principe strafbaar. Politie-items kunnen anders bijvoorbeeld in handen komen van criminelen die zich voordoen als agent.

Voor de blauw-oranje reflecterende politieband die agenten tijdens de Navo-top droegen, gelden de strenge voorwaarden niet. Daar staat expliciet het woord ‘Navo-top’ op, dus hergebruik bij een ander evenement ligt niet voor de hand.

‘Ik geef ze groot gelijk’
Militaria-handelaar Jim Kreunen, van het online handelsplatform Militaria Plaza, vindt de verkoopgolf van spullen van de Navo-top op Marktplaats niet verrassend.

„Ik geef militairen die ze te koop aanbieden groot gelijk. Je ziet vaker dat verzamelaars direct na zo’n evenement veel geld bieden”, legt hij uit. „Het gaat dan veelal om liefhebbers die zo’n patch aan een bestaande collectie willen toevoegen en kopers die verwachten dat ze waardevol zijn. Nu gaan ze nog weg voor rond de 50 euro, zo te zien”, constateert Kreunen. „Je zult zien dat ze over een poosje voor flink minder worden verkocht.”

‘Straks veel minder waard’
Want, zo voorspelt hij, zodra de eerste hausse voorbij is, gaan de Navo-top-emblemen weg voor ongeveer een tientje.

„Over vijftig of zestig jaar kunnen ze mogelijk wél meer waard zijn”, denkt hij. „Dit is dé Navo-top waar de defensiebudgetten flink zijn verhoogd, maar we weten pas over een poos of die afspraken die in Den Haag zijn gemaakt, zijn nagekomen. Deze patches kunnen dan het symbool zijn van de gebeurtenis die cruciaal is geweest voor de militaire historie.”

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief