HOOGERHEIDE - Nu de onrust in de wereld groeit, is de Koninklijke Marechaussee als militaire politie op vele fronten actief. Wat ze zoal doen bij de nieuwe brigade Zeeland/West-Brabant? „Alles wat de BV Nederland veiliger maakt.”
Een bootje met 21 Albanezen dat van Tholen naar Engeland vaart, 13 Afrikaanse verstekelingen die langs de A4 bij Ossendrecht uit een Bulgaarse truck vluchten, een busje met een miljoen illegale sigaretten op de A16 bij Hazeldonk: als grenspolitie komt de Marechaussee van alles tegen.
Het is slechts een greep uit het werk van dit Defensie-onderdeel, dat als een Zwitsers zakmes tal van veiligheidstaken vervult in binnen- en buitenland. „Zo heb ik het al 41 jaar naar mijn zin bij de Marechaussee”, zegt Sicco Zoer.
Ooit adviseerde hij de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, nu waakt hij als brigadecommandant over Zuidwest-Nederland. „Tussen Zeeuwse nuchterheid en Brabantse gezelligheid.”
Zijn marechaussees zijn te land, ter zee, in de lucht én op het spoor actief. Het meest zichtbaar voor het publiek zijn ze op de weg. „We controleren de grens met België van Retranchement tot bij Tilburg. Plus de A4 en A16.”
*Extra grenscontroles*
Over de extra grenscontroles die asielminister Faber instelde, spreekt Zoer geen oordeel uit. „Wij doen niet aan politiek, wij voeren uit. Meer capaciteit is er niet, maar we staan er wat vaker dan voorheen, én met de bevoegdheid om mensen terug te sturen. Dat heeft toch wel effect.”
Sinds december zijn langs heel de landsgrens in een half jaar 80.000 personen gecheckt. 360 mensen werd de toegang geweigerd omdat ze niet de juiste verblijfspapieren hadden, er waren 170 aanhoudingen voor documentfraude, mensensmokkel, drugscriminaliteit en verkeersovertredingen. Vijftig personen vroegen bij de grens asiel aan.
„Daar gaan we humaan mee om, aanvragen worden gewoon in behandeling genomen. Hoeveel je afschrikt, weet je nooit. Ons doel is illegale immigratie, drugs- en mensensmokkel, en terrorisme en criminaliteit voorkomen. Dus identificeren we wie er ons land binnenkomt.”
Gedoe is er volgens Zoer amper geweest. „Mensen ondergaan zo’n controle gewoon, op een enkele discussie na hebben we geen weerstand gevoeld. Dat krijg je alleen met wie iets te verbergen heeft. Wie ons land niet in mag, dragen we over aan België.”
Grenspassages bewaken gebeurt ook in de zeehavens van Moerdijk, Vlissingen en Terneuzen. „14.000 bemanningswisselingen per jaar, onder wie 9000 niet-Europeanen. We gaan bij 1200 schepen aan boord en verstrekken visums waarmee personeel naar huis kan.”
Geen geldig reisdocument? Dan moet je op het schip blijven. „We zijn alert op mensensmokkel, of verstekelingen die via touwen of assen van vrachtwagens aan boord komen. Soms klampen bemanningsleden die onderbetaald worden ons aan. Dan halen we de arbeidsinspectie erbij.”
Ook jachthavens hebben hun aandacht. „Vroeger werd de pleziervaart vaak misbruikt voor smokkel. Dat proberen we te verstoren. Ondernemers tippen ons over verdachte situaties, zoals iemand die zonder legitimatie een boot wil huren en cash betalen.”
*Afrikaanse kist voor Fokker*
Verder is zijn brigade paraat bij de vliegvelden Midden-Zeeland en Breda Airport (Seppe), plus de militaire bases Gilze-Rijen en Woensdrecht. „Als daar een passagiersvliegtuig landt voor onderhoud bij Fokker, soms tot uit Tanzania toe, controleren we die crew ook.”
Als militaire politie houden ze Woensdrecht sowieso in de gaten. „Zoals bij die twee demonstraties tegen de oorlog in Gaza. Maar ook een voertuig dat in de buurt rondrijdt en opvalt, checken we. Je moet weten wat er nu allemaal speelt in de samenleving.”
En dan inspecteert zijn team bij Breda nog acht internationale treinen per dag, en heeft de politiezorg over de commandokazerne in Roosendaal, de KMA in Breda of de haven van Vlissingen als er een Amerikaanse legerbrigade in Europa wordt afgelost. „En we trainen ambtenaren in onze expertise: valse documenten herkennen.”
„In de basis zijn wij militairen, zo worden we opgeleid, maar we doen ook politietaken. Zijn je papieren in orde, maar rijd je met vier gladde banden, dan laten we je niet door. We gaan ook af op inbraken of overvallen, doen tientallen reanimaties. En als een soldaat een café verbouwt, dan is hij ook onze klant.”
De Marechaussee beveiligt verder het koningshuis, staatslieden, advocaten en rechtbanken. „Onze brigade is vooral in eigen regio actief, maar er zitten ook teamleden in de Caraïben, en in Bulgarije en Griekenland bij Frontex, dat de buitengrenzen van de EU controleert.”
„Nu de wereld instabieler wordt, schuift het accent van blauw naar groen, richting onze militaire kant. Onze eerste hoofdtaak is Nederland en de NAVO veilig houden, daarna het opereren in oorlogs- en crisisgebieden. We blijven altijd flexibel om landelijk en internationaal inzetbaar te zijn.”
Bron: BN De Stem
Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.
Personeelstekorten op de luchthaven bij onder meer de beveiliging zorgden drie jaar geleden nog voor lange rijen tijdens vakantieperiodes. Schiphol nam daarna maatregelen om herhaling van die chaotische taferelen te voorkomen. Reizigers moeten er deze zomer wel rekening mee houden dat ze soms langer moeten wachten bij de check-in, de securitycontrole of paspoortcontrole.
De drukste vertrek dag is naar verwachting maandag 21 juli met 86.000 reizigers. Deze zomer vertrekken de meeste vakantiegangers naar Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland. Ook Italië, de Verenigde Staten en Turkije zijn gewilde bestemmingen. De regio Zuid begint vrijdag als eerste aan de zomervakantie.
Schiphol raadt iedereen aan goed voorbereid op pad te gaan. Zo adviseert de luchthaven mensen gebruik te maken van de gratis tijdsloten voor de security. Reizigers kunnen nu ook via WhatsApp meldingen ontvangen over hun vlucht, zoals gatewijzigingen, vertragingen en boardinginformatie. Verder herinnert Schiphol reizigers eraan dat powerbanks niet zijn toegestaan in de ruimbagage. Die moeten dus mee in de handbagage.
De Koninklijke Marechaussee becijferde woensdag al dat er van 4 juli tot en met 31 augustus ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren. Mensen kregen voor een soepele reis onder meer het advies om vooraf te bekijken of hun reisdocumenten nog geldig zijn en of er nog openstaande boetes zijn. "Hoe druk het ook wordt: wij doen geen enkele concessie aan de veiligheid op Schiphol", stelde majoor Michiel, brigadecommandant Grensbewaking.
Bericht: Media
Samenwerking voor groei van kazernes op de Veluwe: ‘Met oog voor inwoners, ondernemers en leefomgeving’
ERMELO De wens van de gemeente Ermelo volwaardig in gesprek met Defensie te komen rond de plannen rond uitbreiding van de Generaal Spoorkazerne is ingevuld door de ondertekening van een zogenoemd ‘bestuurlijk voornemen’ met het ministerie. Hierbij zijn ook de gemeenten Apeldoorn en Barneveld betrokken en de provincie Gelderland.
In het bestuurlijk voornemen is vastgelegd dat partijen samen kijken naar de ruimtebehoefte van Defensie en wat dit betekent voor de regio. De noodzaak van de plannen van Defensie wordt onderkend door partijen. In de plannen van Defensie is uitbreiding van de kazernes in Ermelo en Stroe en de komst van een nieuw eskadron van de Koninklijke Marechaussee naar De Kleiberg in Apeldoorn.
De uitbreiding van Defensie biedt kansen, onder meer voor de werkgelegenheid, maar vraagt zo wethouder Ronald van Veen van de gemeente Ermelo aangeeft ook een goede afstemming met andere opgaven in de omgeving. Genoemd worden zaken als mobiliteit, woningbouw, natuur, economie en onderwijs. Afgesproken is gezamenlijk te onderzoeken hoe deze ontwikkelingen samen vorm kan worden gegeven.
Uitgangspunt is dat wordt bijgedragen aan de plannen van Defensie. Het biedt, zo stelt men, ook kansen om andere doelen te halen, zoals meer betaalbare woningen en het versterken van de leefomgeving. Het huidige aantal van duizend militairen in de Generaal Spoorkazerne wordt in de komende jaren verdubbeld. Dat geldt ook voor de verdubbeling van de tweeduizend mensen in de kazerne in Stroe. En de komst van het nieuwe eskadron.
Tegen de achtergrond van de al eerder aangekondigde herontwikkeling van Kamp Nieuw Milligen en een nieuwe kazerne voor zevenduizend militairen in Zeewolde betekent, zo wordt aangegeven, een forse groei van het aantal militairen in de regio. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen. Er komt meer verkeer, er zijn extra woningen nodig en de vraag naar energie en andere voorzieningen neemt toe. Besloten is hierover samen afspraken te maken. Nog eind dit jaar of begin 2026 verwacht men hierover definitieve besluiten te kunnen nemen.
Van Veen: ,,Defensie en Ermelo zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de veranderende geopolitieke situatie is uitbreiding nu urgenter dan nooit. Het huisvesten van meer militairen in de Generaal Spoorkazerne past daarbij, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Met de overeenkomst willen de groei in goede banen leiden, met het oog voor de belangen van inwoners, ondernemers en de leefomgeving.”
Bron: Ermelo's Weekblad
Lang niet elke auto mag verder op de A4: ‘Deze meneer zal moeten bellen om zich op te laten halen’
Weigeren aan de grens, auto’s wegtakelen, bestuurders meenemen naar de kazerne - sinds minister Faber de grenscontroles verlengde, hebben marechaussees meer bevoegdheden. Bij Hoogerheide wordt dagelijks duidelijk hoe dat uitpakt. „Onze motoragent heeft hier een neusje voor.”
De rood-witte nummerplaat oogt gebutst, de jonge zuiderburen in de auto voelen zich duidelijk niet op hun gemak. Het duo had zich deze zonnige ochtend anders voorgesteld, Maar met een ongeldig rijbewijs en positieve speekseltesten komt er snel een einde aan hun Nederlandse uitje. Onder invloed verder rijden? Geen optie. Dat wordt bellen om opgevist te worden.
„Bij aanwijzingen dat de Opiumwet wordt overtreden, doorzoeken we het voertuig”, zegt commandant Sicco Zoer van de brigade Zeeland/West-Brabant. Gehandschoende marechaussees kammen de auto uit, geholpen door de douane. Een joint gaat in een plastic zakje. „Sommigen doen alsof ze niet weten wat je bedoelt, al ruiken we een halve wietkwekerij zodra de deur opengaat.”
Het is een vertrouwd beeld naast de rotonde met de veldritsilhouetten bij Hoogerheide: een fors wagenpark met busjes, auto’s en trailers, plus veel blauw op straat bij afrit 30 van de A4. Vlak voor de val van het kabinet is de proef met grenscontroles door asielminister Marjolein Faber met een halfjaar verlengd.
Weigeren aan de grens
„Zulke acties hielden we altijd al. We doen nu vergelijkbare controles, maar met andere consequenties. We staan er iets vaker, al werken we nog steeds binnen de bestaande capaciteit, soms met steun uit Zuid-Holland. Het grote verschil is dat we nu de bevoegdheid hebben om iemand aan de grens te weigeren.”
Die ligt acht kilometer eerder op de A4, tussen Zandvliet en Ossendrecht, met de Antwerpse haven als decor. „Daar houden twee of drie marechaussees op de motor het inkomende verkeer op de snelweg in de gaten”, legt Zoer uit. Zij spotten afwijkende voertuigen of opvallende personen.
Onze motorrijder geeft onderweg hierheen het kenteken door, dat checken we alvast in onze mobiele kantoorunit
Bij het vermoeden van onwettige immigratie, mensensmokkel of mensenhandel, of andere strafbare zaken, sommeren de marechaussees een bestuurder om te volgen. „Onze motorrijder geeft onderweg hierheen het kenteken door, dat checken we alvast in onze mobiele kantoorunit.”
Weg, haven, spoor en vliegveld
Van Cadzand tot en met Tilburg checkt de brigade wie ons land binnenkomt via weg, haven, spoor of vliegveld. „Speciaal voor ons is de vluchtstrook verbreed met extra asfalt”, zegt Zoer. „Anders stond het hier met één vrachtwagen al vol.”
Bij de controlepost dirigeert een collega de auto tussen oranje kegels door naar de kant. „We kijken of ID-bewijzen of verblijfsvergunningen geldig zijn. Ben je hier rechtmatig, dan mag je door. Ons doel is het tegengaan van illegale migratie, migratiecriminaliteit en identiteitsfraude.”
Een Franse wagen met gedeukt dak en meerdere inzittenden krijgt vandaag als eerste zo’n motorescorte. Behalve op schade en geblindeerde ramen wordt er ook op afwijkend rijgedrag gelet, en niet alleen slingeren of plankgas.
„Deze bleef 80 rijden, en dat op zo’n stuk snelweg”, zegt een motard die een Nederlandse Renault binnenbrengt. Zijn voorgevoel klopt: zowel de papieren als de auto blijken niet in orde. „Hij heeft hier een neusje voor”, prijst Zoer.
Auto oppikken bij sleepbedrijf
„En die meneer mag vrienden, familie, een taxi of een bergingsdienst bellen om hem en zijn auto op te halen. Als hij zelf geen vervoer regelt, laten wij de auto wegtakelen en kan hij die oppikken bij het sleepbedrijf, na betaling van de kosten.”
Nog een kandidate wordt de fuik in geleid. Geen nummerplaat achter, terwijl die aan de voorkant onleesbaar is. „Dit kost tijd die we liever besteden aan personencontrole, maar je kunt het niet laten passeren”, zegt Zoer.
„Stel, iemand rijdt zo, of met een verlopen exportkenteken tegen jouw auto. Dan lijd jij flink schade.” De dame moet mee naar de kazerne in Hoogerheide voor verhoor. „Daar bepaalt een hulpofficier van justitie of er strafrechtelijk onderzoek volgt.”
De inspectiezone, met zo’n twintig marechaussees (m/v) op de been, is ook een leertuin. „Studenten doen onder begeleiding praktijkervaring op. We toetsen hun vaardigheden, zoals het afnemen van een speekseltest.”
Leraar Frans of tolkentelefoon
Soms komt er een leraar Frans ter plekke. „Naast Engels is dat een nuttige taal voor ons. En we hebben een contract met een tolkentelefoon. Die bellen we als we er bijvoorbeeld met Bulgaren of Roemenen niet uitkomen.”
De controle van vandaag verloopt rustig. Er is een aardige bijvangst aan voertuigen en bestuurders die niet op orde zijn, maar er zijn geen illegalen of smokkelaars. De snelle auto om doorrijders te achtervolgen hoeft niet in actie te komen.
De grensovergang op de A16 bij Breda is vaak andere koek. „Bij Hazeldonk moeten we soms na twee uur al stoppen omdat we zoveel bijzonderheden te verwerken hebben”, zegt Zoer. „Dat is een logischere doorgaande route ons land in. En meer verkeer geeft een hoger aanbod.”
Flixbus vaste gast
Bij Hoogerheide is de Flixbus een vaste gast. „Die volgen we live via een app, want zo passeren veel mensen goedkoop de grens.” Wel verrassend: een brave Belg die zelf afrit 30 neemt en spontaan de pechstrook op wil sturen als hij de blauwe armada ziet. Gegrinnik alom. „Kijk, die wil graag gecontroleerd worden.”
We leren steeds bij over welke momenten gunstig zijn qua pakkans
De acties wisselen van dag en tijdstip. „We leren steeds bij over welke momenten gunstig zijn qua pakkans en plannen naar aanleiding van beschikbare info. Etnisch profileren doen we niet, we controleren puur op basis van objectieve aanwijzingen”, benadrukt Zoer.
Zie daar: twee jonge Fransen naast elkaar. De een is wit, lijkt studentikoos, en wat gespannen. De ander, van Afrikaanse origine, rijdt per ongeluk een kegel om. De doos Kleenex op zijn dashboard blijkt overbodig. Niks aan het handje, beiden kunnen vlot hun weg vervolgen.
De Nederlandse Renault-bestuurder heeft intussen al veel meer gezien van de A4-afrit dan hem lief is, maar zit nog steeds te bellen. Goede hulp heb je niet zomaar, weet Zoer. „Ooit werd iemand opgehaald door een vriend, maar toen we hem checkten bleek die ook niet te mogen rijden...”
Bron: BN De Stem
Koninklijke Marechaussee en Franse Gendarmerie formaliseren samenwerking voor ceremoniële inzet paarden
Afgelopen maandagavond sloten de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, en de directeur-generaal van de (Franse) Gendarmerie Nationale, Hubert Bonneau, een samenwerkingsovereenkomst die vastlegt dat de Gendarmerie tijdens Prinsjesdag paarden uitleent aan de Marechaussee.
De overeenkomst, een zogenoemde ‘Declaration of Intent’, werd ondertekend door luitenant-generaal Annelore Roelofs, commandant van de Koninklijke Marechaussee, en Hubert Bonneau, directeur-generaal van de Gendarmerie Nationale. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van beide organisaties, waaronder diverse generaals.
Eerdere inzet tijdens Prinsjesdag
Tijdens Prinsjesdag - in 2023 en 2024 - werden al Franse paarden uitgeleend aan de Bereden Brigade omdat de Marechaussee een tekort aan paarden had voor de ceremoniële taken. Enkele dagen voor Prinsjesdag werd toen al geoefend op het Lange Voorhout en op het strand van Scheveningen. Beide partijen waren toen zeer enthousiast en tevreden over de samenwerking, ook over de inzet van ruiters van de Marechaussee tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Parijs. Nu is de samenwerking dus geformaliseerd in een zogenoemde ‘Declaration of Intent’ waarin een langdurige samenwerking is afgesproken tussen de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee en de Garde Républicaine van de Franse gendarmerie. Jaarlijks wordt een samenwerkingsprogramma opgesteld voor operationele samenwerking.
Meer samenwerking
De overeenkomst die maandag werd getekend, speelt in op de wens van beide organisaties om op meer vlakken duurzaam te willen samenwerken. De bijeenkomst stond in het teken van het bevorderen en bestendigen van de bestaande banden met Frankrijk die de laatste jaren op operationeel en strategisch niveau zijn verbreed en verdiept. Overigens zijn de Gendarmerie Nationale en de Koninklijke Marechaussee al geruime tijd beide lid van EUROGENDFOR en FIEP. In deze internationale netwerken wisselen diverse organisaties uit verschillende landen kennis en ervaring uit.
Bron: Koninklijke Marechaussee
Opinie: Wij moeten niet de grens bewaken voor asielzoekers, maar de grens tussen recht en willekeur
Waar de rechtsstaat eindigt, begint de chaos. Daarom is een keihard optreden tegen eigenrichting nodig, en dus ook tegen illegale grenscontroles.
Een automobilist rijdt in juni 2025 nietsvermoedend over een rustige weg in de provincie Groningen als daar ineens een man opdoemt uit het donker: pet op, geel hesje aan en een professioneel stoplicht in de hand. Met dwingende gebaren dirigeert hij de auto naar de kant. ‘Wij zoeken asielzoekers’, deelt hij de verbouwereerde automobilist op agressieve toon mee.
Maar die gele hes is niet van de politie en al helemaal niet van de marechaussee. Hij is een zelfverklaarde ‘bezorgde burger’ die vindt dat hij met een walkietalkie over de weg mag lopen, bij iedereen mag informeren naar het doel van de reis, om papieren mag vragen en kan filmen wie er in de auto zitten, op zoek naar buitenlanders.
Wat hier tot drie keer toe gebeurde in Nieuw-Weerdinge, Ter Apel en Sellingen is het werk van complotdenkende beroepsactivisten die in een continue oorlog verkeren met de overheid over asielzoekers, corona, de toeslagenaffaire en de stikstofaanpak, en daarvoor ook al meerdere malen met politie en justitie zijn geconfronteerd. Wantrouwen preken is hun doel, twijfel zaaien over ambtsdragers als rechters en politieagenten hun middel.
Over de auteurs
Gerie Ebeltjes is Statenlid namens GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen. Stijn ten Hoeve is fractievoorzitter van Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Groningen.
Dit is een ingezonden bijdrage, die niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Volkskrant reflecteert. Lees hier meer over ons beleid aangaande opiniestukken.
Recht van de sterkste
In die context presenteren zij hun eigenrichting als ‘noodzakelijk’ omdat het inspeelt op de primitieve behoefte om dan maar zelf ‘orde op zaken te stellen’. Het is een pure vorm van het recht van de sterkste, zonder een spoor van mandaat.
Maar zo werkt dat niet. Zo mág dat niet werken.
De groepen zijn ontstaan vanuit ondemocratische onderbuikgevoelens. Deze ondermijning is levensgevaarlijk, omdat ze het monopolie op geweld en ordehandhaving eroderen, de kern van een functionerende democratie.
De geschiedenis leert ons dat het sluipenderwijs gaat. Wat begint met een gedoogde bestorming van het Capitool, eindigt met onschuldige mensen die door anonieme, gemaskerde mannen uit hun huizen en van hun werk gesleept worden en vervolgens gedeporteerd. De slachtoffers die daar nu in cellen zitten, hebben niets meer aan de bescherming van de rechtsstaat. Deze rechtstaat werd uitgehold door een cultuur van wantrouwen en eigenrichting.
Geen dystopisch scenario
Dit is geen vergezocht dystopisch scenario. De huidige realiteit in de VS is ook begonnen met mensen die denken het beter te weten dan de wet, zich boven het gezag plaatsen en ongehinderd hun gang kunnen gaan.
De grens die wij moeten bewaken is niet geografisch en gaat niet over asielzoekers. Het gaat om de grens tussen recht en willekeur, tussen democratie en eigenrichting, om gelijke rechten voor iedereen. Bij iedere persoon in Nederland die niet op de rechtsstaat kan vertrouwen, komt onze rechtstaat zwaar onder druk te staan.
En dan verliezen we uiteindelijk allemaal.
Bron: De Volkskrant
De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).
Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!