Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Twee personen aangehouden voor productie valse identiteitsdocumenten

De Koninklijke Marechaussee heeft twee personen aangehouden als verdachten voor het bezit en het produceren van valse identiteitsdocumenten. Een 25-jarige man uit Amsterdam en een 17-jarige jongen uit Uithoorn zijn vanochtend vroeg van hun bed gelicht.

In de woningen van de verdachten werden verschillende zaken aangetroffen die gebruikt kunnen worden om valse documenten te maken, zoals blanco kaarten, chiplezers en een autorisatiestempel. Daarnaast trof het opsporingsteam meerdere identiteitsdocumenten, telefoons en simkaarten aan.

Het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) startte vorig jaar een onderzoek naar de 25-jarige man. Hij kwam in beeld toen hij op het vliegtuig naar Barcelona wilde stappen. Bij een controle destijds bleek dat hij in het bezit was van een vals reisdocument en meerdere paspoorten die niet op zijn naam stonden. Op de telefoons die de verdachte bij zich had, werden foto’s en video’s aangetroffen van reisdocumenten en de productie hiervan.

Beide verdachten zijn ingesloten en de aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Verder onderzoek wordt verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

De aanpak van documentvervalsers draagt bij aan het ontwrichten van criminele organisaties. Het ECID is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee en politie met als doel het voorkomen en bestrijden van identiteits- en documentfraude.

Bron: KMar

Lees verder... 25-2-2020

Ex-marechaussee veroordeeld voor schenden ambtsgeheim

De militaire kamer veroordeelt een 32-jarige (ex-)marechaussee uit Vlaardingen voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Hij krijgt een gevangenisstraf 180 dagen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. 

De man werkte als wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee bij de grensbewaking van Schiphol. Hierdoor had hij toegang tot verschillende politiesystemen. Tussen maart 2014 tot en met augustus 2015 vroeg hij met de gebruikersaccounts van twee collega’s informatie over meerdere personen en kentekens op. Deze informatie gaf hij vervolgens aan iemand anders door. Daarmee schond de man zijn ambtsgeheim.  

De militaire kamer oordeelt - in tegenstelling tot de officier van justitie - dat het onduidelijk is of deze man hiervoor ook geld heeft ontvangen. Omdat de militaire kamer hiervan niet overtuigd is, spreekt ze de man hiervan vrij. Hierdoor valt de straf ook een stuk lager uit dan de eis van de officier van justitie. De militaire kamer vindt dat daardoor ook niet kan worden aangenomen dat de man met het opvragen en doorgeven van informatie financieel voordeel heeft gehad waarop hij geen recht had. De vordering van de officier om criminele winsten van de man af te nemen is daarom afgewezen.

Bij het opleggen van de straf houdt de militaire kamer er rekening mee dat er een link kan worden gelegd tussen de opgevraagde informatie en het criminele circuit. Zo bleek dat een auto waarvan de man gegevens opvroeg kort daarna volledig was uitgebrand. De militaire kamer vindt oplegging van een straf belangrijk als signaal naar andere ambtenaren dat zij hun verplichtingen naleven. Tot slot neemt de militaire kamer in aanmerking dat hij inmiddels oneervol is ontslagen, nog niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld en het feit alweer even geleden is.

Bron: Transportonline.nl

Lees verder... 25-2-2020

Nederlands bedrijf beticht van oplichting bij verkoop mondkapjes voor China

Een Britse en een Chinees-Australische ondernemer hebben in Nederland aangifte gedaan van oplichting bij de aankoop van ongeveer 20 miljoen mondkapjes. Ze zeggen dat ze bijna 1,2 miljoen euro hebben aanbetaald aan een bedrijf uit Purmerend, maar niets hebben gekregen.

Volgens de Brit, eigenaar van het bedrijf ConectID, was het Australische bedrijf TKL Health DD op zoek naar grote hoeveelheden mondkapjes voor de Chinese overheid. De Chinees-Australische eigenaar van TKL Health DD zou familie en vrienden hebben in Wuhan, waar de uitbraak van het coronavirus begon. Met de levering van de miljoenen mondkapjes zou hij iets willen doen aan het tekort ervan in China. Hij schakelde het Britse bedrijf in om te helpen bij de aankoop van de mondkapjes.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde twee weken geleden al voor een wereldwijd en chronisch tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus.

Na de aanbetaling zijn beide ondernemers vorig weekend naar Nederland gereisd om de mondkapjes te bekijken. Volgens de Britse ondernemer was de afspraak dat ze de voorraad konden zien en dat ze in een hotel bij Amsterdam Centraal zouden worden opgehaald.

Daar kwam niemand opdagen. Het Purmerendse bedrijf zei eerst vertraagd te zijn door een vergadering, maar ook in de dagen erna zou niemand zijn verschenen. Op donderdag dreigde de Britse ondernemer om naar de politie te stappen en sindsdien zou het bedrijf uit Purmerend telefonisch niet meer bereikbaar zijn.

Wel kreeg de Brit nog een mail met het verzoek om alle aanklachten in te trekken en de resterende 70 procent van de rekening te betalen in bitcoins. Later kreeg hij ook een Rotterdams adres waar een deel van de voorraad mondkapjes zou liggen. De Britse en Australische ondernemers zijn daarnaartoe gereisd, maar konden er niets vinden.

Zaterdag hebben ze aangifte gedaan bij de marechaussee op Schiphol. De NOS heeft de aangifte en de koopovereenkomst ingezien. Het bedrijf uit Purmerend was ook voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: NOS

Lees verder... 24-2-2020

Inklimmers in koeltrailer ontdekt

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag in Hoek van Holland een 29-jarige Litouwer aangehouden voor mensensmokkel. Achterin zijn trailer zaten zeven mannen verstopt, vermoedelijk met de Albanese nationaliteit.

De migratiehond van de Marechaussee sloeg aan tijdens een controle van de koeltrailer die de man bestuurde. Bij het controleren van de lading troffen marechaussees zeven personen aan. De temperatuur in de koeltrailer was zodanig laag dat de mensen meteen door marechaussees zijn opgevangen. De meerderjarige Albanezen gaan het vreemdelingentraject in. De Litouwse chauffeur wordt verdacht van mensensmokkel en zit vast voor verder onderzoek.

Bron: KMar

Lees verder... 23-2-2020

Internationaal gezochte Pool opgepakt op station in Arnhem

De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag een 26-jarige man uit Polen aangehouden op het Centraal Station van Arnhem. De man werd internationaal gezocht voor onder andere zware mishandeling van een politieagent.
De man probeerde nog te vluchten op het Centraal Station, maar door de hulp van een NS-medewerker kon de Pool alsnog worden aangehouden. De verdachte is meegenomen en wordt overgeleverd aan Polen. 

Bron: Omroep Gelderland

Lees verder... 21-2-2020

75 jaar vrouwen bij Defensie - het verhaal van Charlotte Bloemendaal

In 1944 treden de eerste vrouwen in dienst bij de Nederlandse krijgsmacht. Ze werken dan als bijvoorbeeld verpleegkundige, typiste of boekhoudster. Eind jaren 70 mogen vrouwelijke militairen ook varen, vliegen en vechten en sinds de jaren 90 voert Defensie een actief beleid om vrouwen te werven en te behouden. In deze rubriek komen de dames aan het woord die ervoor gezorgd hebben dat het na 75 jaar heel normaal is dat er vrouwen bij Defensie werken. Dit keer het verhaal van Charlotte Bloemendaal van Wijk, een van de eerste dames bij de Koninklijke Marechaussee. 

Op 3 september 1979 meldde Charlotte Bloemendaal zich met nog 6 andere vrouwen aan de poort van de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. “We wisten wel dat we de eerste vrouwen waren die een opleiding bij de marechaussee zouden gaan volgen, maar niet dat het zo’n enorme impact zou hebben. Dat merkten we op de dag van opkomst en de dagen erna: de ene na de andere foto werd van ons gemaakt. Men bleef naar ons kijken.”

Dienstplichtigen in opleiding hingen uit de ramen van de legeringsgebouwen en floten de dames na. Ze werden achtervolgd van de legeringskamer naar de eetzaal, naar de hindernisbaan. “Zelfs de jongens van onze lichting reageerden hierop”, benadrukt Bloemendaal. “Ze vonden alle aandacht voor 7 meiden in pelotonsverband niet leuk, maar dat lag niet aan ons. Ook de pelotonscommandant en het kader wisten niet zo goed wat zij met de situatie moesten. Alles mocht, als er maar niets met de meisjes gebeurde.”

Klik hier om het hele artikel in de Defensiekrant te lezen.

Lees verder... 21-2-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. De SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert de SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.