Pentagon keurt legerrobot af

Gepubliceerd op: 1-1-2016

De imposante hondachtige robot LS3 is afgekeurd voor militaire dienst. Het symbool van toekomstige oorlogsvoering maakt te veel lawaai. De LS3, ook wel AlphaDog genoemd, werd in 2012 voor het eerst aan de wereld getoond. De muilezelachtige robot kan uit de voeten op alle soorten terrein en kan tot 180 kilo aan vracht vervoeren.

De robot is met fondsen van het Amerikaanse militaire innovatie-agentschap Darpa ontwikkeld door Boston Dynamics. Deze robotfabrikant werd in 2013 overgenomen door Google. Het Pentagon wilde de robot in gaan zetten tijdens missies met mariniers.

Afbeelding verwijderdNa een langdurige testperiode blijkt LS3 te veel lawaai te maken. De mariniers waren blij dat de robot een deel van hun 32 kilo wegende materiaal meezeulde, maar dit voordeel weegt niet op tegen de beperking dat de robot met al zijn lawaai hun positie verraadt. Het Pentagon heeft zo’n 38.35€ miljoen in de robot geïnvesteerd.

Boston Dynamics werkte de afgelopen jaren in opdracht van Darpa ook aan een stillere, elektrisch-aangedreven hydraulisch geactiveerde robot. Deze Spot robothond kan zichzelf stabiliseren bij onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld als hij een trap krijgt. Net als LS3 kan hij op allerlei soorten ondergrond uit de voeten. Spot is echter een stuk kleiner en kan ook maar zo’n 18 kilo materiaal vervoeren en dat is niet genoeg voor de mariniers. Daarnaast is Spot niet autonoom genoeg.

Zowel het LS3 als Spot project zijn momenteel in de wacht gezet. De ontwikkelaars zeggen pas weer met de ontwikkeling te starten als ze een nieuw contract krijgen van het Pentagon.

Zie ook

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief