OM sluit zich aan bij internationaal onderzoek wapenhandel

Gepubliceerd op: 15-7-2016

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland gaat meewerken aan een groot internationaal onderzoek naar wapenhandel. De aanleiding is de vondst van twaalf automatische wapens in Nieuwegein vorig jaar. 

Het onderzoek richt zich vooral op de handel van wapens uit Slowakije, zo schrijft nrc.next woensdagochtend. De wapens die vorige zomer in een woning in Nieuwegein werden gevonden, waren uit dat land afkomstig.

Afbeelding verwijderdVolgens de krant waren die wapens deels afgedankt door het Slowaakse leger: de Ceská Zbrojovka vz58 en de vz61 Skorpion. Europese regelgeving stond jarenlang toe dat de wapens in Slowakije legaal konden worden verkocht.

Bij de aanslagen in Parijs op de redactie van tijdschrijft Charlie Hebdo in januari vorig jaar bleek dat een van de terroristen een Ceská vz58 afkomstig uit Slowakije in zijn bezit had, waarna de Slowaakse regelgeving werd aangepast. Duitsland, Frankrijk en Slowakije startten een onderzoek naar Slowaakse wapenhandelaren. Nederland heeft zich nu bij dat onderzoek aangesloten, bevestigt een woordvoerder van het Landelijk parket aan NRC.

Criminelen
Experts melden aan de krant dat wapenhandel jarenlang geen prioriteit is geweest in Nederland en dat in ons land relatief veel criminelen over zware wapens beschikken. Deze worden onder meer ingezet in onderwereldvetes tussen Nederlands-Marokkaanse criminelen en in conflicten in de hennepteelt in Noord-Brabant. 

Bron : OM.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief