Marechaussee vindt twee Iraakse gezinnen tussen autobanden

Gepubliceerd op: 4-10-2016

De Koninklijke Marechaussee doet, onder leiding van het Openbaar Ministerie Rotterdam, onderzoek naar mensensmokkel op Hoek van Holland. Vrijdag 30 september werden daar zes vreemdelingen achterin in een bestelbus met autobanden aangetroffen. Een 38-jarige vrouw en 18-jarige man zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Afbeelding verwijderdTijdens de uitreiscontrole van de ferry naar Engeland controleerden marechaussees een bestelbus. De vrouwelijke bestuurder en mannelijke bijrijder overhandigden hierop twee Nederlandse paspoorten. Om illegale migratie op te sporen, werd ook de laadruimte geopend. Om uit te sluiten dat er geen personen verstopt zaten, is de hulp van een migratiehond ingeroepen. Die sloeg vervolgens aan op menselijke geuren. Hierop is de laadruimte ontruimd en ontdekte de marechaussee zes vreemdelingen. 

Zwanger
Het gaat om een gezin met een 18-jarige dochter en 11-jarige zoon. Naast dit gezin zat er nog een echtpaar in de bestelbus, de vrouw bleek enkele maanden zwanger. Allen zijn van Iraakse afkomst en hebben asiel aangevraagd. 

De vrouwelijke verdachte is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft wel verdachte in de zaak, de man zit voorlopig nog vast.

Themazitting mensensmokkel
Mede dankzij strengere controles heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam de afgelopen jaren het aantal zaken waarbij sprake was van mensensmokkel flink zien stijgen. In 2013 en 2014 werden bij het OM Rotterdam 23 van dergelijke zaken aangebracht. In 2015 verdubbelde dat aantal naar 20, en dit jaar is het aantal zaken ook al verdubbeld, naar ruim 40. 

Dinsdag 4 oktober behandelde de rechtbank in een zogenoemde themazitting drie strafzaken rondom mensensmokkel. Het Openbaar Ministerie koos voor een themazitting omdat mensensmokkel een zeer actueel probleem is. Officier van Justitie Mirjam Blom: "Gesmokkelden worden door de verdachten gezien als handelswaar en vaak onmenselijk behandeld. Daartegenover staat dat de mensensmokkelaars grof geld verdienen aan de gesmokkelden. Wij willen hier streng tegen optreden.” In één van de drie zaken die vandaag diende, deed de rechtbank gelijk uitspraak: een voormalig medewerker van een ferrydienst die zijn medewerkerspas en –jas verkocht aan Albanezen en zijn medeverdachte zijn door de rechtbank veroordeeld. Zij kregen beiden een werkstraf en een geldboete.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief