Kortegolf-zendstation: raad kritisch maar machteloos

Gepubliceerd op: 8-2-2018

De gemeenteraad van Zeewolde toonde zich maandagavond kritisch over de verbouwplannen die Defensie heeft voor het kortegolf-zendstation aan de Juttepeerlaan. Het Rijk kocht het zendpark in 2012 van de toenmalige Wereldomroep. Defensie wil het zendpark nu vernieuwen en gaan gebruiken voor contact met schepen en missiegebieden over de gehele wereld. 

Afbeelding verwijderdVooral raadslid Douwe Monsma van het CDA nam het op voor de omwonenden die ten tijde van de Wereldomroep naar eigen zeggen ziek werden door de straling. Ook werd apparatuur gestoord door de zendmasten.

Projectleider Henk van Haren van Defensie gaf tijdens zijn presentatie aan dat het zendvermogen van de nieuwe masten 50 keer minder zal zijn dan dat van de Wereldomroep. Daarom zal de straling volgens hem totaal geen problemen opleveren.

Het CDA vreest dat de komst van het zendstation van defensie een voldongen feit is. Toch wil de fractie kijken of bezwaar maken tegen de bouw- en zendvergunning het project nog kan tegenhouden.

Het is de bedoeling dat het zendstation in 2020 in gebruik wordt genomen. Er komen 10 technici te werken en 2 bewakers. 

Bron : diverse

(zie ook artikel in SMC van 9 december 2017)

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief