Gelderse politiechef: Agenten vrezen zwaar vuurwerk met oud en nieuw

Gepubliceerd op: 28-12-2018

NIJMEGEN - Vanwege het gevaar van zwaar illegaal vuurwerk willen agenten liever geen dienst draaien met oud en nieuw. Dat stelt politiechef Lute Nieuwerth van het district Gelderland-Zuid.

De jaarwisseling vergt als zwaar risico-evenement te veel van politie en hulpverleners, vindt de politiecommissaris. Nieuwerth was in de afgelopen veertig jaar ruim dertig keer tijdens oud en nieuw in dienst. Hij zag het knalvuurwerk steeds zwaarder en gevaarlijker worden. ,,Het tijdperk van de astronautjes, duizendklappers en voetzoekertjes is al lang voorbij. Realiseren mensen zich dat wel? Als je ook nu weer ziet wat wij ophalen aan zwaar illegaal vuurwerk. Je blaast er zowat je gehele garage of woonhuis mee op!”

Afbeelding verwijderdPolitiechef Lute Nieuwerth @Bett Beelen                                                                         

In Nederland is dit jaar meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in heel vorig jaar. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er ruim 48.000 kilo in beslag genomen. Vorig jaar december was dat nog 40.382 kilo. 

In Oost-Nederland is dit jaar op meer dan vierhonderd adressen in Oost-Nederland illegaal vuurwerk bezorgd dat is ingekocht bij webshops in Polen. De hoeveelheid baart de politie zorgen. Politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland vergeleek de kracht van illegaal vuurwerk vorig jaar met die van een handgranaat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) drong, gesteund door politie en medisch specialisten, aan een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het kabinet nam die aanbeveling niet over. Gemeenten kunnen zelf vuurwerkvrije zones aanwijzen.

‘Onhoudbaar’
Het afgelopen jaar werden er doelbewust zware projectie­len naar auto’s en personen gegooid,
Nieuwerth: ,,Ik vind het langzamerhand onhoudbaar. Voor brandweermensen. Voor ambulancechauffeurs. Voor politiemensen. Politiemensen zijn niet bang. Die doen hun werk. Toch merk ik terughoudendheid om tijdens de jaarwisseling dienst te draaien. Vanwege het enorme zware vuurwerk. Ik snap dat. Je kan je daar niet tegen verweren. Het afgelopen jaar werden er doelbewust zware projectielen naar auto’s en personen gegooid. Een groot aantal mensen, vaak onder invloed van alcohol, gedraagt zich onverantwoordelijk. Ze vormen een gevaar voor anderen en voor zichzelf, ik zeg het letterlijk in die volgorde.”

Die risico’s worden onderschat, stelt Nieuwerth: ,,De maatschappij spreekt zich daar onvoldoende over uit. Mensen zeggen dan: ‘Ja maar in de meeste gevallen gaat het goed’. Dat is echter het perspectief ‘van de meeste gevallen’. Daarmee wordt het gevaar vergoelijkt. Tegen de mensen die nog steeds voor dat zware vuurwerk zijn, zou ik willen zeggen: ‘Doe dan zelf eens een brandweer- of een politiepak aan en ga dienst doen met oud en nieuw’. Dan merk je wat het is als je met dat vuurwerk wordt belaagd.”

Bron : gelderlander.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief