Militair topsporters tellen af

Gepubliceerd op: 12-9-2019

Het grote aftellen is begonnen. 158 topsporters doen tussen 18 en 28 oktober mee aan de Militaire Wereldspelen (MWS) in Wuhan, China. Aan de eens in de 4 jaar te houden Olympische Spelen voor militairen doen circa 10.000 atleten uit ongeveer 100 landen mee.    

Tijdens een oranjegekleurde informatiedag in Stroe hield brigadegeneraal Laurens Jobse het de atleten eerder deze week nog maar eens voor. Jobse is commandant van de Divisie Facilitair, Logistiek en Beveiliging waaronder het voor de China-missie verantwoordelijke Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) valt. “Jullie zijn een bevoorrechte club mensen. Begaafde sporters die naar China mogen... Sport is een prima middel om je voor te bereiden op militair werk.” 

Tijdens de infodag vertelde delegatiechef Hofsté over zijn ervaringen in mei tijdens zijn ‘voorverkenning’ in Wuhan. “Let op wat je doet.”
‘Chinezen zijn geen mensen van veel woorden’

Strakke regels
Het hoofd van het BIMS en leider van de Nederlandse delegatie luitenant-kolonel Arnold Hofsté, vertelt over de omstandigheden in Wuhan (11 miljoen inwoners). Afgelopen mei bekijkt hij daar onder meer de speciaal uit de grond gestampte sportcomplexen en andere onderkomens als slaapgebouwen. Zoals te verwachten in een communistische heilstaat: veelal even grijze als torenhoge betonkolossen. Maar wel met veel erop en eraan, zegt Hofsté die ook waarschuwt. Vrijwel niemand in Wuhan spreekt Engels, pinnen is onmogelijk, in en rond de stad gelden strakke regels. “Let op wat je doet. Realiseer je dat je Nederland vertegenwoordigt. Chinezen zijn geen mensen van veel woorden, wel van daden.”

Lees meer...

Bron : defensiekrant 2019/18/9/03

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief